Drie jaar en 12 miljoen euro later staat er een energieneutrale geautomatiseerde fabriek die niet alleen zonnepanelen maar ook mediafaçades kan maken.

In de zomer van 2021 kondigde Bas van de Kreeke aan zijn schouders te zetten onder SOLTECH. Een R&D-bedrijf, spin-off van IMEC, uit Tienen dat in de problemen kwam omdat het de stap naar concurrentiële productie niet kon zetten. 5 investeerders, waaronder Nuhma, stapten in een parcours dat vandaag een hoogtepunt bereikt.

Soltech kan van alles een zonnepaneel maken. Dat konden ze in Tienen al. Maar nu kunnen ze dat in een volledig geautomatiseerde energieneutrale fabriek op Thor Park in Genk. Drie jaar duurde het om zowel het productieproces als de machines op maat te ontwikkelen. Samen met haar partners en kennisinstellingen van Energyville ontwikkelden de R&D-ingenieurs hoogtechnologische machines die samen een unieke productielijn vormen in de wereld. “Eindelijk kunnen we stellen dat alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen.” Vertelt Stefan Dewallef, al meer dan 30 jaar R&D-manager van SOLTECH. “De machines staan op punt, het volledige proces is van A tot Z gedigitaliseerd en we hebben de juiste mensen op de juiste plaats. Drie jaar na datum kunnen we stellen dat de cirkel rond is.”

Bouwmaterialen met een plus

SOLTECH kan van alles een zonnepaneel maken. Dat was drie jaar lang de leuze. Ondertussen is het productgamma verbreed. Soltech nam immers de merknaam en patenten van GLASSILED over van AGC. “Bij GLASSILED integreren we LEDs in bouwmodules. Dat kan zowel in transparant vensterglas als in niet-transparante bouwelementen.“ vertelt Wim Hoste, COO. “Het integreren van LEDs lijkt heel erg op het integreren van zonnecellen. Dus de kennis was voorhanden. Daarnaast kan het productieproces deels over dezelfde productielijn.”

ISSOL en GLASSILED

In maart besloot SOLTECH om het failliete ISSOL over te nemen. De concurrent uit Luik kwam begin dit jaar in de problemen. Van de Kreeke: “Het faillissement van ISSOL kwam net op het moment dat we ons moesten herpositioneren door de overname van GLASSILED. We hebben nu immers twee businessunits die – hoewel het beide bouwmaterialen zijn – een heel andere aanpak en doelgroep vragen. ISSOL zal ons huismerk worden voor alles wat met geïntegreerde PV te maken heeft, terwijl GLASSILED hetzelfde is voor geïntegreerde LED-oplossingen.

Bron: Soltech