Prefab­betontegels met geïntegreerde zonne­cellen? Het is geen toekomst­muziek. Dat bleek duidelijk tijdens het infra-event van Soltech dat vrijdag 20 oktober plaatsvond. Daar onthulde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad. Tegels van Ebema in prefab­beton waarop fotovoltaïsche cellen van Soltech worden gemonteerd. Of hoe de paden van beton en zonne­cellen elkaar perfect kruisen.

Soltech

Al sinds 1989 innoveert het Belgische bedrijf Soltech met de integratie van fotovoltaïsche cellen. Niet alleen in gebouwen, maar ook in producten, voertuigen en infra­structuur. Soltech kan nagenoeg van alles een ‘zonne­paneel’ maken. Van geluids­werende schermen langs de auto­snel­wegen over gevels, balustrades en auto’s tot auto­vrije pleinen, voet- en fietspaden, terrassen en opritten.

Er werd een samenwerking opgestart tussen Soltech en Ebema voor de ontwikkeling van een ‘slimme’ tegel mét zonnecellen. Prefab­beton­materialen zijn sterk, duurzaam, solide en her­bruik­baar. Ideaal dus om samen met de zonnecellen van Soltech te combineren tot een slimme veilige én duurzame bestrating: van inrit tot autovrij plein, van dakterras tot tuinverharding.

Solartegel

Vandaag is er een eerste prototype. De Solartegel is geheel modulair opgebouwd. Demonteer­baar en circulair. De foto­voltaïsche laag is niet verlijmd maar mechanisch gekoppeld. Een primeur. Het voordeel? De PV-module kan vlot gemonteerd worden na plaatsing van de tegel. Bij eventuele schade aan het PV-paneel kan het foto­voltaïsche gedeelte ook gemakkelijk vervangen worden. Het prototype is 90 x 90 centimeter groot: de breedte van drie standaardtegels. Overschakelen naar andere maten is vrij eenvoudig.

Op het infra-event van Soltech zag de tegel voor het eerst het licht. Dat gebeurde toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad onthulde: een pad samengesteld met deze vernieuwende zonnetegels. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het duurzaam opwekken van hernieuwbare energie. “We streven naar een Vlaanderen waar groene energie de norm is en waar onze wegen niet alleen dienen om ons van A naar B te brengen, maar deze ook te benutten voor duurzame toepassingen. Soltech toont met zijn innovatieve producten, waaronder het Solarpad, aan dat solartechnologie een veelbelovende pad is naar een duurzamere toekomst. Dit bewijst dat infrastructuur en duurzaamheid ook hand in hand kunnen gaan”, aldus minister Peeters.

Er wordt nu onderzocht in welke mate de Solartegel gebruikt kan worden in opritten, autovrije pleinen, dakterrassen en als verharding voor publieke en private buitenruimtes. De eerste mechanische testen van de fotovoltaïsche module voldoen alvast aan de verwachtingen. Deze nieuwe ontwikkeling illustreert hoe samenwerking kan leiden tot slimmere buitenruimtes die bijdragen tot een optimale benutting van het potentieel van zonnepanelen. En zo helpen om de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen.

Bron: HBvLSoltech