Om lokale besturen te ondersteunen bij het verbeteren van verkeersveiligheid, lanceerde s-Lim een innovatief verkeersveiligheidsdashboard. Dit instrument, vrij toegankelijk voor alle 42 deelnemende gemeenten via het s-Lim dataportaal, biedt dagelijkse inzichten op zowel beleids- als detailniveau. Een vernuftige tool dus, die beleidsmakers en mobiliteitsexperts voorziet van cruciale informatie en essentiële inzichten. 

Het hart van het verkeersveiligheidsdashboard ligt in de maandelijkse update van ongevallenstatistieken van de Federale Politie Limburg. Hiermee worden niet alleen trends en evoluties zichtbaar, maar ook gedetailleerde informatie over elk verkeersongeval en de meest kritieke knelpunten worden in kaart gebracht.

Het Verkeersveiligheidsdashboard onderscheidt zich op verschillende vlakken. Allereerst biedt het beleidsmakers en mobiliteitsexperts de mogelijkheid om de verkeersveiligheidstrends in hun gemeente te analyseren en de evolutie van ongevallen in de tijd te volgen. Daarnaast wordt elk verkeersongeval uitgelicht met specifieke details. Hierdoor kunnen lokale overheden gerichte maatregelen nemen op basis van de aard en locatie van de incidenten.

Het dashboard maakt tevens vergelijkingen mogelijk. Bovendien identificeert het de meest prangende knelpunten. Dit stelt lokale overheden in staat gerichte interventies te plegen en weloverwogen en onderbouwde beslissingen te nemen.

Het Verkeersveiligheidsdashboard maakt deel uit van een breder scala aan inzichten die worden aangeboden via het s-Lim data portaal. Naast verkeersveiligheid omvatten deze inzichten thema’s zoals energie, sluikstorten, verkeersvlotheid en stadsapp-gebruik.

Deze innovatieve Verkeersveiligheidstool heeft ook de aandacht getrokken van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Zo werd s-Lim uitgenodigd om de toegevoegde waarde van het dashboard te presenteren op het Vlaams congres Verkeersveiligheid op 12 maart 2024 te Kortrijk.

Meer weten? Surf naar www.s-Lim.be.

Bron: s-Lim