De gemeente Pelt zet voortaan verplaatsbare camera’s van s-Lim in om overlast tegen te gaan. Ze worden ingezet op plaatsen die bekend staan voor sluikstorten en andere vormen van overlast en zullen dus regelmatig van locatie veranderen. 

Flexibel schakelen 

Burgemeester Dennis Fransen: “De verplaatsbare camera’s zijn een waardevol extra middel om met technologie en data ons beleid mee vorm te geven. Wanneer we meldingen krijgen of observeren dat er andere hotspots in de gemeente opduiken, kunnen we snel schakelen. Omdat de camera’s van ons zijn kan onze eigen technische dienst ze immers eenvoudigweg verplaatsen. Die flexibiliteit verhoogt ook de doeltreffendheid van elke actie, wat uiteindelijk het welzijn van de Peltenaar ten goede komt.”

Zowel de gemachtigd GAS-ambtenaar als de politiediensten beschikken over de beelden en kunnen er gericht mee aan de slag. Als ze via de camera’s vaststellingen doen, kunnen de overtreders worden geïdentificeerd en kan er een (GAS-)boete volgen.

Correcte afhandeling achter de schermen 

Voor de verantwoordelijken van de ICT-dienst alsook informatieveiligheid betekent de samenwerking met s-Lim meer dan alleen een administratieve vereenvoudiging van de aankoopprocedure.

s-Lim zorgt immers ook voor de volledige ‘onzichtbare’ technologische back-office. De camera’s staan bijvoorbeeld via een sterk beveiligde draadloze verbinding in contact met centrale video- en dataservers, afgescheiden via verschillende firewalls. We kunnen daar als gemeente van gebruikmaken en gerust zijn dat de geldende security-regels steeds zeer strikt worden toegepast. De beelden blijven op die manier immers ook eigendom van ons lokaal bestuur.

Verder zorgt s-Lim voor de nodige licenties en software. zo moeten de aangestelde operatoren enkel op de toepassing inloggen om de beelden te bekijken of de operationele status van elke camera te checken. Dat is een gemak voor ons.”

Voor het gebruik van de camerabeelden gelden strenge regels. De aanwezigheid van de camera’s is steeds op het terrein aangegeven. De beelden worden maximum een maand bewaard, volgens de camerawetgeving. En enkel geraadpleegd door de daartoe gemachtigde personen om problemen vast te stellen.

Bron: Pelt & S-Lim