In Oostende wordt binnenkort een innovatief aquacultuurproject opgestart waarbij zilte groenten zullen groeien op stukken grond die overspoeld worden met zout zeewater. “We worden op die manier de Silicon Valley van de aquacultuur aan de kust”, zegt burgemeester Tommelein.

Op de terreinen van Biostoom Oostende, gelegen aan het kanaal Gent-Brugge-Oostende, dat groene stroom produceert uit restafval, zal men aan land vis en zilte groenten kweken. De industriële reststroom zal gebruikt worden om de kweekkosten te verlagen.

Het aquacultuurproject kadert in het SiteSea-project, dat nieuwe vormen onderzoekt van mariene aquacultuur op het vasteland. Zilte groenten zoals ijskruid, lamsoor, strandbiet, zeevenkel, zeekool en zilte aardappelen worden geserveerd bij een stukje vlees of vis. Binnenkort kan dat van eigen bodem op de zilte groentekwekerij. Uit voorlopige resultaten blijkt het project technisch haalbaar voor de geïntegreerde kweek van vis en zilte groenten. Tests op de inzet van restwarmte van Biostoom Oostende blijken positief te verlopen.

Er zal een prototype ontwikkeld worden op de terreinen van Biostoom en de stad. Het Vlaams aquacultuurplatform zal een belangrijke rol spelen in de verspreiding van de resultaten. Die zullen eind mei definitief bekend zijn.

Bron: De Standaard