Limburg win(d)t nv heeft de funderingswerken afgerond van de 2 nieuwe windturbines die ze bouwt langs de E313 snelweg op grondgebied van Bilzen. De windturbines zullen groene stroom produceren gelijk aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 7.400 gezinnen. Ze vermijden een CO2-uitstoot van 12.400 ton per jaar. Omwonenden kunnen mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Limburg wind.

Civiele werken en funderingswerken afgerond

Limburg win(d)t nv heeft de funderingswerken afgerond voor de bouw van 2 nieuwe windturbines gelegen langs de E313 snelweg op grondgebied Bilzen. Deze werken hielden o.a. een diepfundering met heipalen in, het uitgraven van de bouwput en het storten van de betonnen werkvloer. Vervolgens vlocht men de stalen wapening van het fundament en is de fundering volgestort met beton om dan enkele weken uit te harden.

Levering grote onderdelen en opbouw windturbine in zomermaanden

In de 2de helft van juli vinden de nachtelijke transporten plaats van de grote onderdelen van de windturbines. Het gaat o.a. om de 4 stalen torendelen, de 3 wieken, de gondel (dit is de machinekamer van de windturbine) en de hub (het deel dat de wieken met de gondel verbindt). In augustus worden de windturbines opgebouwd. Voor de bouw van de windturbines gebruikt men een speciale kraan met een gieklengte van 140 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen.

Elektrische werken en opstart productie in najaar

Na de opbouw vinden in september de elektrische werken en de inbedrijfstelling van de nieuwe windturbines plaats. Dit houdt in dat in de windturbine alle nodige elektrische werken uitgevoerd worden om de windturbine aan te sluiten op het openbaar net. Indien alles volgens planning verloopt, kunnen de windturbines in het najaar in dienst worden genomen. De volledige bovenstaande planning en timing zijn onder voorbehoud.

Limburg win(d)t bouwt in Bilzen 2 windturbines van het type Vestas V150 met een ashoogte van 123 meter en wieken van 75 meter. De beide windturbines samen hebben een geïnstalleerd vermogen van 8,4 MW. Ze zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 7.400 gezinnen.

Windturbines dragen bij aan vele klimaatdoelstellingen

De nieuwe windturbines in Bilzen vermijden een jaarlijkse CO2-uitstoot van 12.400 ton. Ze dragen zo concreet bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden. De bouw van de windturbines past onder meer in de realisatie van het TACO2-plan om de provincie Limburg tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Én binnen het gemeentelijk Klimaatactieplan 2030 van Bilzen. De gemeente streeft er immers naar om de CO2-uitstoot op haar grondgebied drastisch te verminderen. Meer lokale, hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland.

Omwonenden participeren en genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Limburg wind cv kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Limburg wind cv telt vandaag meer dan 7.500 coöperanten, die samen reeds meer dan 20 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. In 2024 werd een dividend van 3,25 % uitgekeerd aan de coöperanten op hun investering in groene energie. Deelbewijzen kosten € 125/stuk en je kan er maximaal 26 per persoon aankopen. Dit kan heel eenvoudig via het inschrijvingsformulier op de website, waar ook de informatienota met vermelding van alle risico’s te vinden is.

Bron: Limburg Win(d)t