In het Thor Park in Genk is het nieuwe productiegebouw van zonnepanelen bedrijf Soltech ingehuldigd. Het bedrijf verhuist zijn productie naar Genk en heeft ook enkele zonnepanelen geïntegreerd in de gevel van het gebouw, met een foto van een mijnwerker. “Een knipoog naar het mijnverleden”, klinkt het

Soltech, een pionier op het gebied van zonnepanelen, maakt op maat gemaakte zonnepanelen met foto’s op voor gevels, luifels en vensterglas. “Alles wat in de bebouwde omgeving zit, gaan we actief maken met onze zonnepanelen”, zegt CEO Bas van de Kreeke.

De productie van de zonnepanelen zal binnenkort verhuizen van Tienen naar Genk. “En daar zijn we heel blij mee”, aldus de CEO. “Het is een nieuwe site, veel groter ook.  En ze is gelegen op een plaats waar energie veel betekenis heeft en er veel onderzoek naar energie gebeurt.”

Het nieuwe gebouw werd feestelijk geopend, in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns, en heeft ook eigen zonnegevel. Op het kunstwerk uit zonnepanelen staat een foto van de oude mijnsite. De energietransitie waarvoor het Thor Park staat kon niet beter geïllustreerd worden dan een grote foto van de oude mijnsite van Waterschei met daarnaast het hoofd van ex-mijnwerker Jean Pierre Lavrini.

Voor de bouw is er 10 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuwe productieruimte en kantoorruimte. De helft van die investering gaat naar een nieuw machinepark. De definitieve verhuis van Tienen naar Genk zal voor midden juni zijn. Er zullen dan 35 mensen tewerkgesteld zijn. “Vanaf de derde week van juni gaan we de productie hier opstarten”, besluit de CEO.