Imec.istart, het begeleidingsprogramma voor start-ups van het onderzoeksinstituut Imec, krijgt de hoogste onderscheiding in een tweejaarlijkse internationale vergelijkende studie.

Imec.istart werd uitgeroepen tot beste aan een universiteit gelinkte accelerator ter wereld. Die titel wordt uitgedeeld door het Zweedse bedrijf UBI Global, het bedrijf screent incubatoren en acceleratoren uit de hele wereld die zich voor de competitie inschrijven.

De overwinning is niet geheel verrassend, de voorbije jaren eindigde imec.istart immers steevast aan de top van de ranking. De punten werden verdeeld op basis van drie criteria: de impact die een accelerator heeft op het ecosysteem van start-ups, de performantie van het begeleidingsprogramma en de performantie van de start-ups in de portfolio.

Imec staat al langer bekend als een toonaangevend onderzoekscentrum voor technologie op de allerkleinste schaal, in toepassingen als computerchips, mini-sensoren en implantaten. Het hoopt nu ook uit te groeien tot een internationaal erkende broeikas voor ondernemerstalent, om zo kruisbestuivingen met zijn klassieke research mogelijk te maken.

De Vlaamse accelerator ging in 2011 van start en begeleidde in al die jaren 270 bedrijven, waarin het ook zelf investeerde. De grote meerderheid daarvan (236 start-ups) kwam uit Vlaanderen, maar imec.istart begint zijn blik ook voorzichtig over de grenzen te richten. Eind 2021 werd een Nederlands programma gelanceerd in samenwerking met Novel-T, de Technische universiteit van Twente. Begin dit jaar startte ook een eerste samenwerking met een partner in Italië. Het is niet uitgesloten dat de komende jaren nog in andere landen activiteiten worden opgestart.

Uit een overzicht van de portefeuille van imec.istart blijkt dat de meeste start-ups actief zijn in gezondheidstechnologie en zakelijke software en diensten. Ook technologie voor media, hr en onderwijs zijn goed vertegenwoordigd. Van de 270 bedrijven zijn er 100 die een vorm van artificiële intelligentie (AI) gebruiken.