De bouw van de gloednieuwe onderzoekssite ConstrucThor op het Thor Park in Genk is gestart. Op de nieuwe site zal, in samenwerking met Energyville, onderzoek gedaan worden naar klimaatneutraal bouwen. Er zullen nieuwe bouwmaterialen, renovatiemethodes en digitale technieken uitgetest worden.

Op het Thor Park in Genk is vandaag de eerste spadesteek gegeven voor een nieuwe onderzoekssite, ConstrucThor. Op het nieuwe terrein zal onderzoek geleverd worden naar klimaatneutraal bouwen in verschillende contexten. Zo bestaat de site uit drie delen: een nieuwbouwgedeelte met een kantoorgebouw, een lege werf voor nieuwbouw en een renovatieproeftuin. In die laatste zullen testen uitgevoerd worden op een appartementsgebouw, een herenhuis en een hoekwoning.

“Bijzonder is dat de site modulair zal opgebouwd zijn. Je kan alle elementen uit elkaar halen en weer opnieuw monteren”, legt Gerrit Jan Schaeffer, General Manager van EnergyVille uit. “De huizen zijn gebouwd zoals in de jaren 50, 60 en 70 om te bekijken hoe we die klimaatneutraal kunnen renoveren. Dat is immers de grootste uitdaging. In 2050 moeten alle gebouwen klimaatneutraal zijn. 80 procent van de gebouwen die er dan zullen staan, staan er nu ook al.” De nieuwe site past dan ook perfect in de missie van EnergyVille volgens Schaeffer. “We testen hier in open lucht allerlei combinaties om energie klimaatneutraal te maken. Vroeger werd hier op de Thor-site het zwarte goud gemijnd. Wij willen naar het groene goud gaan. Maar dan moet je testen.”

Zowel technieken als materialen

Projectcoördinator en professor aan de KU Leuven Dirk Saelens legt uit welke pistes tot groen goud kunnen leiden. “We testen gevelsystemen, intelligente zonnewering en verwarmings- en koeltechnieken. Ook zal er op een groen dak onderzocht worden hoe je water het beste kan vasthouden. Verder bestuderen we ook de integratie van nieuwe energiesystemen zoals een warmtenet of een wijkbatterij.” Omdat de klimaatklok ook steeds verder tikt, wil men bij ConstrucThor ook efficiënt te werk gaan. “We schakelen digitale technieken in om bestaande gebouwen op te meten. Op basis van die modellen kan je tot vooraf gemaakte renovatiedelen komen, die je ter plaatse snel in elkaar kan zetten.”

Naast bouw- en renovatietechnieken zullen ook bouwmaterialen onder de loep genomen worden. “We bestuderen biologische materialen en nieuwe manieren om beton te maken. Verder bekijken we hoe we materialen kunnen hergebruiken. We hopen uit te dokteren hoe je gebouwen circulair maakt. Op het einde van hun leven kan je ze dan afbreken om het materiaal te hergebruiken.”

Bron: VRT NWSTVLHBvL