Als dochteronderneming van Bionerga, staat ECOO aan de frontlinie van het verwerken van plastic afval. Haar bijdrage aan een groenere toekomst komt niet alleen tot uiting in de jaarlijkse verwerking van zo’n 42.000 ton plastic afval uit de PMD-zak. Maar eveneens in de herbestemming van de door haar geproduceerde granulaten tot uniek en functioneel meubilair. Nu in samenwerking met de Provincie Limburg.
Van PMD-zak naar Bouwsteen
De reis van Limburgs plastic afval begint bij de blauwe PMD-zak. Die wordt opgehaald in Limburgse steden en gemeenten. Vervolgens komen deze zakken terecht bij Bionerga, een cruciale speler in het proces van afvalbeheer. Nadat de blauwe zakken in 1 van de 5 Belgische PMD-sorteerinstallaties zijn gescheiden in 14 verschillende afvalstromen komen de geselecteerde stromen plastic afval terug naar Limburg. Met name de folies en de gemengde restplastics. Op haar beurt vormt ECOO het plastic afval om tot hoogwaardige granulaten, die de basis vormen voor diverse producten en toepassingen.
Van bouwsteen tot functioneel meubel
Een opvallend voorbeeld van zo’n toepassing is de recente samenwerking tussen ECOO en de Provincie Limburg. Om een meer uniforme en herkenbare stijl te creëren langs de Limburgse fietsroutes, liet de Provincie Limburg een reeks modulair meubilair (lees: banken, picknicktafels en speeltuigen) ontwikkelen uit Limburgs afval. ECOO stond in voor de verwerking van plastic tot hoogwaardige granulaten. Het zuiver Limburgse resultaat, gedoopt tot ‘Limburg Schakelt’, biedt enerzijds functionele zitgelegenheden en een esthetische toevoeging aan de fietsroutes. Anderzijds een krachtige boodschap over het belang van verantwoord afvalbeheer, duurzaamheid en circulariteit.
Vijf showrooms
Om de Limburgse steden en gemeenten te inspireren en de mogelijkheden van het meubilair inzichtelijk te maken, richt het provinciebestuur vijf showrooms in. De eerste twee showrooms zijn reeds een feit in Kortessem en Leopoldsburg (zie foto), later openen er nog 3 anderen.
Het oog op de toekomst
Met focus op duurzaamheid, circulariteit en innovatie zet ECOO de standaard voor verantwoord afvalbeheer. Het project met de Provincie Limburg illustreert niet alleen de mogelijkheden van circulaire economie, maar biedt ook een inspirerend voorbeeld voor verdere samenwerkingen. In de geest van verandering en groene vooruitgang blijft ECOO een pionier op het gebied van het omzetten van afval in waardevolle, duurzame oplossingen voor de toekomst.