In Zeebrugge bouwt consortium Hyoffwind de eerste grote Belgische productie-eenheid voor groene waterstof. In de tweede helft van 2026 zal de eerste waterstof er worden geproduceerd, volledig opgewekt met zonne- of windenergie. Via de Vlaamse Energie Holding participeert Nuhma in dit pioniersproject op Europese schaal. 

Technologische innovatie in de energietransitie: ook daar dragen we met Nuhma ons steentje aan bij. Het consortium Hyoffwind, met onder meer de bedrijven Messer, Virya Energy (spin-off van Colruyt Group) en de Vlaamse Energieholding, bouwt in Zeebrugge de eerste groenewaterstoffabriek van België. Ook Europa en Vlaanderen ondersteunen dit project financieel.  

 Wat is groene waterstof eigenlijk precies? 

Waterstof (H2 ) is geen energiebron op zich, maar een energiedrager, zoals een batterij. H2 kan straks een belangrijke klimaatoplossing betekenen voor bepaalde sectoren waar fossiele brandstoffen moeilijker te vervangen lijken door elektriciteit. Denk maar aan de transportsector, de scheepvaart of de staalindustrie.  

De toepassing bestaat al langer, maar momenteel wordt waterstof bijna uitsluitend met aardas geproduceerd. Om de transitie te maken naar CO2- neutrale waterstof, is de ontwikkeling van de ‘groene’ variant essentieel. Die wordt via elektrolyse gemaakt uit zonne- of windenergie. 

Goed voor 25.000 ton minder CO 2– uitstoot 

De centrale in Zeebrugge zal gevoed worden met groene stroom uit zonnepanelen en windturbines op zee en land. Ze heeft een vermogen van 25 megawatt. Maar bij omzetting van stroom naar waterstof gaat er makkelijk 30% van dat vermogen verloren. Uiteindelijk blijft er evenveel vermogen over als 3 grote windturbines, of ongeveer 5 procent van de kleinste kernreactor in ons land (Doel 1.) 

De installatie zal bij maximale capaciteit zowat 3750 ton groene waterstof maken. Daar zou je ongeveer 3.700 vrachtwagens 100.000 km mee kunnen laten rijden. 

De groene waterstof kan ook rechtstreeks op het gasnet van Fluxys geïnjecteerd worden, en zo vervoerd worden naar industriële installaties. Maar ze kan ook getransporteerd worden met speciale tankwagens over de weg.  

Pionierswerk noodzakelijk 

De productie van groene waterstof is nog zeer duur, zeker vergeleken met de grijze variant. Om een bepaalde schaal te creëren, wordt dit pionierswerk noodzakelijk geacht.

Het consortium Hyoffwind gelooft in groene waterstof als essentieel puzzelstuk voor de oplossing naar een groene toekomst, getuige daarvan de steun van de hogere overheden. 

Voorlopig wordt er nog nergens in Europa groene waterstof geproduceerd op grote schaal. In België ging bij dit project in Zeebrugge als eerste daadwerkelijk het bouwen van start.

We kijken uit naar de tweede helft van 2026 voor de opstart van de productie. 

Bron: Virya EnergyVRT NWS