Een consortium van Belgische gemeenten, overheden en de baggeraar DEME versterkt zijn belang in ’s lands eerste zeewindparkbouwer. Ze vergroten daarmee hun positie met het oog op nieuwe ontwikkelingen in de Belgische Noordzee.
Het Belgische consortium C-Power Holdco, op haar beurt een dochter van Nuhma, heeft de participatie van het Franse infrastructuurfonds Marguerite in de Belgische windparkpionier C-Power overgenomen. De Belgische holding waarin Vlaamse gemeenten (via Z-Kracht en de VEH -Vlaamse Energieholding-), Waalse overheden en de baggeraar DEME deelnemen, ziet hierdoor haar belang toenemen van 53,9 naar 63,3 procent.
‘We zijn nu nog met drie aandeelhouders’, zegt Ludo Kelchtermans, de voorzitter van C-Power Holdco. De andere aandelen zitten bij twee buitenlandse energiereuzen, het Duitse RWE (26,7%) en het Franse EDF (10%).
‘Voor het belang van het fonds Marguerite was er ook interesse van financiële partijen. Maar het Belgische consortium koos ervoor het bedrijf verder lokaal te verankeren’, benadrukt Kelchtermans. De partijen achter C-Power Holdco zijn van in de begindagen betrokken bij C-Power. De turbines werden tussen 2009 en 2013 gebouwd op en rond de Thornton-zandbank, zowat 30 kilometer voor de kust.
Prinses Elisabethzone
De aandeelhouderswissel komt er nu de offshore windsector zich opmaakt voor de toekenning van drie loten voor nieuwe windparken in de Belgische Noordzee. De federale regering wil in de Prinses Elisabethzone tegen 2030 drie windparken laten bouwen, samen goed voor maximaal 3,5 gigawatt. Dat is fors meer dan de capaciteit van C-Power en de acht andere al gebouwde parken (2,2 gigawatt).
C-Power Holdco bereidt zich ook voor op een reorganisatie van de windparken in de eerste zone. De concessie van C-Power loopt af tegen 2034, die van de andere parken de jaren nadien. De vraag is wat nadien met die concessies zal gebeuren. De regering wil op termijn graag dat de capaciteit van de bestaande parken wordt opgekrikt via nieuwere en grotere turbines. Maar hoe dat concreet in zijn werk zal gaan – binnen de bestaande concessies of niet – is nog lang niet uitgemaakt.
Goede windomstandigheden
C-Power kende vorig jaar een erg goed jaar. ‘Dat is vooral te danken aan meer geproduceerde elektriciteit dankzij goede windomstandigheden. Het was ons op twee na beste jaar sinds de opstart’, zegt CEO Dirk Magnus. Hij wijst erop dat de prijzen minder een rol spelen, omdat zowel de hoogte van de groenestroomcertificaten als de ontvangen elektriciteitsprijs voor jaren vastgeklikt zijn.