Sinds het voorjaar 2023 huisvest ons witte gebouw aan de Herkenrodesingel 14  tal van maatschappelijke georiënteerde organisaties die er samenwerken aan een duurzame toekomst voor de regio en elke Limburger. Wij nemen als Het Limburgs Klimaatbedrijf  hierin het voortouw. Sinds half mei pronkt een nieuwe symbool van het gebouw in op een innovatief gevelzonnepaneel tegen de buitengevels. Onder één dak resideren bij ons in huis momenteel Nuhma, Bionerga, Limburg.net, s-Lim, MyCSN, Transfo.Energy en Rematics. Stuk voor stuk organisaties die innovatief werken rond duurzaamheid en vooruitgang voor de hele regio.  

Bekijk de reportage van TVLimburg.

 

“Nuhma waakte de afgelopen 25 jaren als een stabiele en toekomstgerichte katalysator over de Limburgse belangen in energie en klimaat. Daarbij staat samenwerking en solidariteit binnen de regio steeds voorop, met de blik op de toekomst gericht. Alle Limburgse lokale besturen, en Laakdal, plukken er dan ook mee de vruchten van,” aldus Mark Vanleeuw, voorzitter van Nuhma. 

 

Eend knipoogt naar standvastigheid van de regio  

Het nieuwe symbool van het gebouw komt voort uit een gepersonaliseerd kunstwerk van Hasseltse kunstenares Nele Bynens, dat gebaseerd is op een unieke eend.

Ludo Kelchtermans, algemeen directeur van Nuhma: “De traditie van de eendjes bij Een Hart Voor Limburg gaat al meer dan twintig jaar terug, en wij hebben dit initiatief steeds een warm hart toegedragen. Op hun veiling eind 2023 konden we dan ook een prachtig exemplaar van Piet Stockmans op de kop tikken.  

We vroegen vervolgens aan Nele Bynens om hierop een gepersonaliseerd kunstwerk te creëren, dat de symboliek van energie, duurzaamheid en innovatie uitstraalt. Daar is ze magnifiek in geslaagd. De vooruitgangsgedachte wordt compleet in de toepassing: het logo werd geïntegreerd in een hoogtechnologisch gevelzonnepaneel (BIPV) van Soltech uit Genk.” 

 

Energieke Limburgse waterlopen  

Nele Bynens, artieste van het kunstwerk: “De vraag van Nuhma kwam voor mij als een fantastische uitdaging om dit verhaal te bundelen. De zalen van het gebouw werden al symbolisch vernoemd naar verschillende Limburgse waterlopen zoals de Demer, Zwarte Beek, Dommel, Jeker, Stiemer, Kikbeek,… Deze komen nu, met hun exacte contouren, als een bron van energie uit de eend voort.” 

“Het originele schilderij ‘floating rivers’ werd opgebouwd uit vele lagen verf in alle mogelijke kleuren die allemaal zelf zijn gemaakt. Zelfs goud, zilver en koper zijn in het schilderij verwerkt. Het is als het ware een explosie van kleur. Het kleurgebruik en de textuur typeren mijn stijl. 

De waterlopen werden zorgvuldig bestudeerd op luchtfoto’s om zo de kabbeling en de meandering van de Limburgse rivieren over te nemen.  

Ik ben enorm trots dat mijn schilderij op deze manier vorm geeft aan een innovatief project en zo vereeuwigd wordt aan deze gevel,” aldus Nele Bynens.  

 

Innovatief Genks zonnepaneel als logo  

Bas van de Kreeke, CEO van SOLTECH uit Genk: “We zitten in een nichemarkt en maken iets dat wereldwijd nog maar weinig geproduceerd wordt.
Onze gevelzonnepanelen dienen als bouwelement én wekken tegelijk energie op. Zowel de gevelpanelen als de Glassiled®-wanden, die ’s nachts videoprojecties mogelijk maken, worden wereldwijd geplaatst, van Singapore tot de Verenigde Staten.
Een lokale Limburgse realisatie op een zichtbare locatie ontbrak nog. We zijn dan ook blij dat we vanaf vandaag aanwezig zijn aan de Herkenrodesingel in Hasselt.” 

Bron: Nuhma