ECO2050 gaat 5 miljoen euro extra ophalen om te investeren in de toekomstige windparken in de Prinses Elisabeth Zone in de Noordzee.
Hoewel de veiling nog moet worden afgetrapt om te bepalen wie de concessies krijgt voor nieuwe windparken in de Belgische Noordzee, begint de coöperatie ECO2050 nu al met de zoektocht naar financiering. Met een nieuwe aandelenuitgifte wil de coöperatie tot 5 miljoen euro extra ophalen. Dat geld zal ze via een achtergestelde lening ter beschikking stellen aan Otary. Een Belgisch consortium dat al de windparken Rentel en Seamade uitbaat en de ambitie koestert om ook in de nieuwe Belgische Prinses Elisabeth Zone een concessie binnen te halen.
ECO2050
ECO2050 werd in 2019 opgericht in de schoot van Nuhma om burgers toe te laten te investeren in windenergie op zee. De coöperatie haalde toen 10 miljoen euro op, geld dat ze vijf jaar lang uitleende aan voornamelijk Z-Kracht, dat participaties heeft in de Belgische windparken C-Power, Rentel en Seamade.
We hopen dat we vanuit het Belgische Otary een grote kans maken om een van de drie concessies binnen te halen.
Ludo Kelchtermans
CEO Nuhma
De 10 miljoen euro wordt nu voor drie jaar via een nieuwe lening aan Otary toegekend. Dit naast ook de 5 miljoen die ECO2050 extra wil ophalen en waarop Otary 6 procent rente zal betalen.
‘De middelen zijn bestemd voor de ontwikkeling van de Prinses Elisabethzone’, zegt Ludo Kelchtermans, de CEO van Nuhma. ‘Mocht Otary toch geen nieuwe concessie winnen, is er een terugvalpositie afgesproken. Het geld zal dan binnen hun groep voor minstens drie jaar belegd zijn in het bestaande windpark Seamade. Maar we hopen dat we vanuit het Belgische Otary een grote kans maken om een van de drie concessies van de Prinses Elisabeth Zone binnen te halen.’
De lening op drie jaar is een eerste stap. Als Otary de concessiestrijd wint, volgt een lening op 20 jaar om het nieuwe windmolenpark te financieren. ECO2050 kan dan ook nog extra geld ophalen en er kunnen andere coöperaties mee aan boord komen.
Burgerparticipatie doorslaggevend
Dat burgercoöperaties zich roeren, is geen toeval. Minister van Energie Tinne Van der Straeten maakte van burgerparticipatie een criterium dat voor 10 procent meetelt in de concessieveiling. Ontwikkelaars die er goed op scoren, kunnen zo toch als winnaar uit de bus komen, ook al vragen ze misschien iets meer overheidssteun dan een andere partij.
Wie wil deelnemen aan de kapitaalronde van ECO2050 kan dat nog tot mei volgend jaar voor een bedrag van minimaal 50,46 en maximaal 50.460 euro. De Algemene Vergadering keurde over 2023 het brutodividend goed van 3,5 procent.