Windmolens Noordzee goed voor verbruik 1 miljoen gezinnen

5 januari 2018 - De windmolenparken op de Noordzee voor de Belgische kust bereiken later dit jaar een symbolische grens: voor het eerst leveren ze stroom voor het verbruik van 1 miljoen gezinnen.

Van een heuse Energiewende zoals in Duitsland, waar kernenergie helemaal op de schop gaat, is bij ons nog geen sprake maar alternatieve energie speelt hier intussen toch al een behoorlijke rol.

Zo hebben de vier windmolenparken op de Noordzee vorig jaar 2.867 gigawattuur elektriciteit geproduceerd. Dat meldt het Belgian Offshore Platform, de belangenvereniging van de parkenuitbaters, vrijdag. Die productie was voldoende om het gemiddeld stroomverbruik van 800.000 gezinnen te dekken. Of nog: de opgewekte energie kwam overeen met 2,7 procent van onze elektriciteitsvraag.

Die cijfers zullen dit jaar alleen maar stijgen. In de tweede jaarhelft begint ook Rentel, het vijfde park dat nu nog volop in aanbouw is, normaal gezien stroom te leveren. Het Belgian Offshore Platform verwacht daardoor dat de productie in 2018 oploopt tot 3.600 gigawattuur, of het equivalent van 1 miljoen gezinnen.

Het platform houdt bij die verwachting wel een slag om de arm. 'Er is dit jaar één element dat een grotere onzekerheid inhoudt dan anders en dat is de ingebruikname van Rentel. De bouw kan sneller verlopen dan gepland, maar door de weersomstandigheden kan het ook langer duren dan voorzien', zegt Annemie Vermeylen, de secretaris-generaal van de organisatie.

Een ander klein element van onzekerheid is het 'parkeffect'. Rentel ligt geprangd tussen C-Power en Northwind, die al draaien, en kan wind 'afvangen' van de andere parken. 'Het zal interessant zijn om te zien welk effect dat heeft', zegt Vermeylen. 

Voorspelling

Voor 2017 was er 'een marginaal verschil' van 3 procent tussen de voorspelde en de reële productie, vult de secretaris-generaal aan. Door de intussen al jarenlange ervaring en op grond van de meteorologische gegevens slagen de uitbaters van de windmolens er goed in de productie te voorspellen. Vermeylen wijst op het contrast met de kerncentrales in ons land, die regelmatig kampen met onverwachte problemen.

De komende jaren worden nog vier windmolenparken voor onze kust in gebruik genomen. Nummer zes in de rij is Norher, dat volgend jaar stroom moet beginnen leveren.

In 2020 moeten alle windmolenparken actief zijn. Dan wordt een totale productie verwacht van ongeveer 2.200 megawatt of 8 terawattuur. Dat komt overeen met bijna de helft van het stroomverbruik van de Belgische gezinnen, gemeten op basis van de cijfers van 2016.

Bron: De Tijd