Op de site van Bionerga te Houthalen is het eerste Biomassaplein van Vlaanderen in werking gesteld. Daar worden houtsnippers uit het Regionaal Landschap Lage Kempen verwerkt tot duurzame brandstof. “Circulaire economie via korte keten”, aldus Philip Peeters van Bionerga.

Het Biomassaplein is een samenwerking tussen de Provincie, Bionerga en het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). Door een goed landschapsbeheer van zijn houtkanten – lijnvormige aanplantingen van bomen of struiken – zit het RLLK in de wintermaanden met tonnen houtsnippers of tonnen ongebruikte biomassa. Bionerga gaat deze houtsnippers daarom omvormen tot duurzame energie en als een alternatief vermarkten voor de steeds duurder wordende fossiele brandstoffen.

Korte keten

Bionerga bouwde daarvoor het eerste Biomassaplein van Vlaanderen, met steun van Limburg Sterk Merk. “Na jaren van plannen zijn we deze maand begonnen met het proefdraaien”, zegt algemeen directeur Philip Peeters. “Vandaag wordt 420 ton droge houtsnippers uit Hamont-Achel gedroogd. De verwarmingsmachine zorgt ervoor dat er het vochtgehalte zakt onder de 20 procent. Op deze manier ontstaat er een biomassa met een hoge calorische waarde.”

Na het drogingsproces haalt een zeefinstallatie metaalresten en andere vervuilingen eruit. Zo blijven er enkel kwaliteitsvolle gedroogde snippers over die de markt op kunnen. “Bedoeling is wel niet om ze naar het buitenland of naar de andere kant van Vlaanderen te verschepen”, verduidelijkt Peeters. “De houtsnippers moeten in plaatselijke verwarmingsketels terechtkomen. We willen gaan voor duurzaamheid, circulaire economie via een korte keten.”

Scholen

Maar een verwarmingsketel voor houtsnippers in eigen huis zit er nog niet meteen in. Enkel grote gebouwen zoals scholen, sporthallen of stadhuizen kunnen gebruikmaken van zo’n installatie. Het prijskaartje bedraagt bovendien ook zo’n 250.000 euro. “Maar je moet het in zijn totaliteit bekijken”, licht gedeputeerde Bert Lambrechts toe. “De olie- en energieprijzen zullen niet meteen dalen. Per gemeente zal men de afweging moeten maken of het rendabel is.”

Vooral in het buitenland – met Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op kop – is het systeem al veel meer ingeburgerd. Maar ook in eigen provincie duikt het al her en der op. Zo verwarmt gemeente Bocholt zijn scholen al sinds enkele jaren met houtsnippers, via het warmtenet van Landschapsenergie cvba. Vorig jaar nog verving het Parochiehuis er de stookolieketel voor een installatie met houtsnippers.

Gras

Momenteel draait het project nog proef. Hoeveel houtsnippers het Biomassaplein elk jaar precies zal afleveren, is nog niet duidelijk. Wel is zéker dat er enkel tijdens de wintermaanden houtsnippers verzameld worden. “Het is een duurzame warmtebron, wel voor twee tot drie maanden per jaar”, zegt Peeters. “Indien de vraag stijgt, kunnen we snel bij produceren. Limburg blijft de groenste provincie. We doen ook onderzoeken naar alternatieven zoals gras. Uiteindelijk willen we in elk seizoen duurzame brandstof aanbieden.”

Bekijk de installatie in bedrijf via volgende link: VRT NWS

Bron: HBvL, VRT NWS & TVL