Vier Limburgse gemeenten delen zon

14 juli 2018 - Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma zal in het najaar zonnepanelen installeren op de daken van gemeentelijke gebouwen in Bilzen, Herk-de-Stad, Lommel en Riemst. Inwoners van deze gemeenten kunnen vervolgens investeren in deze zonnedaken. “Het rendement moet straks een korting op hun energiefactuur opleveren”, zegt Ludo Kelchtermans, CEO van Nuhma.

De zon schijnt voor iedereen en dus onderzoekt Nuhma op welke manier de Limburgse gemeenten de zon kunnen delen met hun inwoners via de installatie van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Een eerste proefproject start in Bilzen, Herk-de-Stad, Lommel en Riemst. “Via Nuhma kunnen de inwoners van deze gemeenten straks een bedrag investeren in deze zonnedaken dat in verhouding staat tot hun privaat elektriciteitsverbruik in de eigen woning”, licht CEO Ludo Kelchtermans toe. “Niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. In dit proefproject willen we nagaan of het haalbaar is om voor de deelnemers hetzelfde rendement te halen als bij privédaken. Dat kan variëren van gebouw tot gebouw. Een sporthal heeft een ander verbruik dan een gemeentehuis. Als het rendement positief is, zitten we opnieuw samen met Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om te bekijken hoe we dat rendement rechtstreeks als korting op de elektriciteitsfactuur kunnen inbrengen. Daarna willen we het project uitrollen in heel Limburg.” De gemeenten kopen hun elektriciteit in via Aspiravi Energy, waarvan Nuhma, en dus ook de 43 Limburgse gemeenten (behalve Voeren) aandeelhouder zijn. “De elektriciteitsfactuur van de gemeenten die deelnemen, blijft na de installatie van de zonnepanelen wel dezelfde. Alleen zo kunnen we het rendement volledig naar de inwoners laten gaan.”

Beschermd dorpsgezicht

In Bilzen start Nuhma in het najaar het project ‘Zonnedaken delen’ op het dak van sporthal Zonhoeve in Beverst. Ook in Lommel is het studiewerk afgerond. “De daken van het Huis van de Stad en de sporthal van stedelijke basisschool De Schommel in Kattenbos hebben we voorbehouden voor dit project,” zegt burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (sp.a). “Daarnaast investeren we zelf 500.000 euro om de daken van sporthal de Soeverein, de stadswerken en woon-zorgcentrum Hoevezavel maximaal uit te rusten met zonnepanelen. Samen met de bouw van het nieuwe zonnepark op Kristalpark verdrievoudigen we zo de groene stroomproductie in Lommel. Concreet kunnen we straks 65.000 gezinnen voorzien van groene stroom.” In Herk-de-Stad en Riemst worden de geschikte daken nog onderzocht. “We installeren dit najaar zelf zonnepanelen op het dak van ons gemeentehuis, goed voor een investering van 50.000 euro, en moeten bekijken of hier nog extra ruimte is. Ook onze sporthallen en gemeentelijke scholen zitten mee in het onderzoek”, zegt burgemeester van Riemst Mark Vos (CD&V). “Voor ons is dit een belangrijk project omdat de inwoners van deelgemeente Kanne geen zonnepanelen mogen leggen, omdat Kanne beschermd is als dorpsgezicht. Elke inwoner heeft recht op groene energie, en via dit project hopen we dat elke Riemstenaar kan meegenieten van een besparing op de energiefactuur.” 

Bron: Het Belang van Limburg 14/7/2018