Wist u dat de Belgische offshore windparken meer dan 90% van de tijd elektriciteit produceren? De windturbines beginnen te draaien vanaf een lichte bries (2 Beaufort) tot een zware storm (11 Beaufort). Meer dan 40% van de windturbines zijn ontworpen om te blijven produceren tijdens zwaar stormweer. Samen kunnen de Belgische windparken op zee 2.262 MW produceren.
De offshore windturbines zijn zo ontworpen dat ze in veiligheidsmodus gaan indien er te hoge snelheden waargenomen worden. Concreet houdt dit in dat de turbine overgaat in ‘vaanstand’: de wieken positioneren zich anders tegenover de wind waardoor de operationele veiligheid gegarandeerd wordt. De wieken worden dus niet geklemd in een vaste positie, maar blijven vrij draaien in een beschermende stand. Boven de maximumsnelheid (cut-off speed), wordt geen elektriciteit geleverd aan het net, ter bescherming van de rotor.
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) voorspelde dat er donderdag 2 november tijdens storm Ciarán op volle zee windstoten van maar liefst 120 tot 150 kilometer per uur konden voorkomen. In de voormiddag, om 8.45 uur draaiden de windturbines op 97% capaciteit. Op de middag werd de maximale windsnelheid overschreden en moest de productie noodgedwongen tijdelijk gereduceerd worden. Zodra de windsnelheden lager werden, zijn de windturbines automatisch heropgestart zoals voorzien. Een interessant weetje: vorig jaar tijdens de passage van storm Eunice was het de eerste keer in de Belgische offshore windgeschiedenis dat alle windturbines collectief in veiligheidsmodus gingen.
Benieuwd naar de hoeveelheid stroom die de windparken op zee vandaag produceren? Via volgende link leest u er meer over!
Bron: BOP