Op donderdag 10 november stelde CEO Bas van de Kreeke de toekomstplannen van Soltech voor op het Thor Park te Genk. 10 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de realisatie van een nieuwe productieruimte met een vloeroppervlakte van 4.000m² en kantoren met een vloeroppervlakte van 1.000m². De helft van de investering, zo’n 5 miljoen, zal gaan naar de bouw van een nieuw machinepark. De verhuis van de productie van hun huidige locatie in Tienen naar Genk staat gepland midden 2023.

10 miljoen euro voor de toekomst

De Europese Green Deal is duidelijk, tegen 2050 mag de EU netto geen broeikasgassen meer uitstoten. Daarmee breekt er een tijdperk aan met meer aandacht voor schonere energie en baanbrekende technologische innovaties op dat vlak.

‘Turn anything into a solar panel’. Dat is de leuze van Soltech. En dat bedoelen ze ook letterlijk. Sinds 1989 legt het bedrijf zich toe op het integreren van zonnecellen op zowat elke drager: van gevelpanelen, dakpannen, onderdelen van auto’s of vrachtwagens tot fietspaden… Elke toepassing kan off grid, of grid connected uitgevoerd worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het bedrijf maakte een doorstart onder leiding van ondernemer Bas van de Kreeke. Naast van de Kreeke investeerden ook de Limburgse gemeenten via Nuhma, de glasproducent AGC, de façadebouwer Hegge, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Quanteus Group van de ondernemer Kris Vansanten.

Door de investering in een hypermoderne fabriek en kantoren kan Soltech zich op de steeds groter wordende vraag naar deze innovaties toeleggen. Soltech wil dé leverancier in Europa en daarbuiten worden of vlak van de productontwikkeling, prototyping van innovatieve fotovoltaïsche moduletechnologieën. Hiervoor investeert het bedrijf 10 miljoen euro in een splinternieuw gebouw, waarvan 5 miljoen naar het machinepark gaat.

Van Tienen naar Genk

Het investeringsprogramma omvat een uitbreiding en optimalisatie van productiecapaciteit. Het nieuwe bedrijfsgebouw wordt meteen een showroom voor de producten van Soltech. Zo zullen er geïntegreerde zonnepanelen komen in de gevel van het gebouw, komen er zonnepanelen op luifels en balustrades en uiteraard op de daken. De nieuwe site zorgt ook voor extra werkgelegenheid, want naast de 15 medewerkers die van Tienen mee verhuizen naar Genk, zullen er 10 nieuwe collega’s tewerkgesteld worden. De nieuwe machines en de grotere ruimte zorgen samen voor een stijging van de productiecapaciteit van liefst 400%.

Soltech is meteen ook het allereerste privébedrijf dat bouwt op Thor Park. Burgemeester Dries: “We zijn enorm opgetogen dat we in Genk een bedrijf mogen verwelkomen dat mee de toekomst van onze maatschappij zal maken, mogen verwelkomen. Soltech zal zeker een aanzuigeffect op andere bedrijven hebben die zich graag in de duurzame en innovatieve omgeving van Thor Park willen vestigen.”

Het eerste zonnepaneel werd reeds geplaatst, dit paneel connecteerden we met een camera, waarmee we de werken op de voet live kunnen volgen. Hiermee is het officiële startschot van de werken gegeven. In mei zal de productiehal af zijn en zullen de eerste panelen van de band rollen. In het voorjaar van 2023 zullen de bouwwerken helemaal afgerond zijn en kan het volledige bedrijf de verhuis van Tienen naar Genk inzetten.

Bron: De Tijd & Soltech