De Genkse technologiestart-up Solithor en het Waalse lucht- en ruimtevaartbedrijf Sonaca gaan samenwerken om lithium-vastestofbatterijen te ontwikkelen voor elektrische vliegtuigen.

Solithor is opgericht in 2021 als een spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum imec. Het bedrijf ontwikkelt de zogenoemde solid-state batterij, die voor een belangrijke technologische doorbraak moet zorgen in de elektrische mobiliteit. In mei vorig jaar haalde Solithor 10 miljoen euro kapitaal op bij imec en bij de fondsen LRM, Nuhma en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. In de samenwerking met Sonaca zal Solithor verantwoordelijk zijn voor onder meer celonderzoek, ontwikkeling en productie van 10Ah-40Ah-cellen. Het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf  Sonaca ontwikkelt op haar beurt de batterijverpakking en zal het batterijsysteem certificeren.

“Met deze alliantie verdelen de twee Belgische spelers de belangrijkste activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, productie en integratie van cellen en batterijsystemen voor de aandrijving van vliegtuigen”, klinkt het. Het partnerschap zal ook worden uitgebreid naar satelliet- en defensiesystemen.

De batterijcellen zullen worden geproduceerd door Solithor in Sint-Truiden, terwijl de integratie van de vliegtuigbatterijsystemen zal plaatsvinden in de fabriek van Sonaca in Charleroi. De solid-state batterij of vastestofbatterij wordt algemeen aanzien als de heilige graal van de batterijtechnologie, niet alleen voor elektrische auto’s maar ook voor andere vervoermiddelen. De solid-state batterij beschikt in tegenstelling tot de huidige batterijen voor elektrische voertuigen niet over een vloeibaar elektrolyt. Een vastestofbatterij heeft een grotere energiedichtheid, is veiliger, heeft een grotere capaciteit, laadt sneller op en is minder zwaar.

Sonaca heeft zich tot doel gesteld om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een koolstofarm vliegtuig tegen 2035, men mikt op regionale vliegtuigen met een reistijd tot vijf uur. Dit zou de sector in staat stellen doeltreffender gebruik te maken van kleinere regionale luchthavens en de onderbenutting daarvan – met name in de VS en in Europa. Beide bedrijven willen de elektrische vliegtuigen over drie à vijf jaar in gebruik nemen.

Bronnen: HBvL & VRT