Stad Genk lanceert in samenwerking met s-Lim een testproject met de Safety Drone van Citymesh, deze maakt beelden tijdens de eerste minuten bij levensbedreigende situaties. Dankzij de beeldtechnologie, software en accessoires aan boord van de drone kunnen de hulpdiensten sneller en efficiënter informatie verzamelen bij incidenten. Het project startte op woensdag 3 augustus. De drone wordt gestationeerd op het dak van politiezone Carma in Genk. In de eerste fase zal Brandweerzone Oost-Limburg gebruikmaken van de drone. Politie CARMA sluit mogelijk aan in de tweede fase.

Het Safety Drone-project is een primeur in Vlaanderen en wordt mogelijk gemaakt dankzij s-Lim, dat Limburgse gemeenten verenigt om de regio te laten uitgroeien tot een smart region. S-Lim financiert het project zodat opgedane ervaring en kennis later ook gedeeld kunnen worden met andere steden en gemeenten uit de provincie. Citymesh en Stad Genk werken nauw samen voor het project. Om de dronecommunicatie tijdens noodsituaties mogelijk te maken, wordt een mobiel privaat netwerk geïmplementeerd, dat de grenzen van de stad afdekt.

Stad Genk wordt pionier in veiligheid dankzij slimme technologie

Om de dronecommunicatie optimaal te laten verlopen, is een mobiel privaat netwerk fundamenteel. Dankzij dit netwerk worden beelden zonder vertraging en met de hoge snelheid van de drone naar de dispatch en de brandweer en/of hulpverleners verstuurd. Op het moment dat ze ter plaatse aankomen, beschikken ze dus al over informatie i.v.m. de ernst en reikwijdte van het incident. Zo kunnen de hulpdiensten sneller beslissingen nemen op basis van reële en nauwkeurige data.

“Het dynamische karakter van een stad zoals Genk houdt in dat we willen blijven vernieuwen. Als smart city zetten we in op technologie om de inwoners beter bij te staan en om ervoor te zorgen dat onze politie- en nooddiensten op de meest efficiënte manier kunnen werken. Zo werken we samen aan een veiliger Genk”, aldus burgemeester Wim Dries.

“We zijn zeer enthousiast om dit project samen met stad Genk en de hulpdiensten uit de regio te kunnen realiseren. Het project is een unieke combinatie van technologieën die de toekomst van onze maatschappij vorm zullen geven. Door drones, AI en private netwerken met elkaar te combineren, kunnen we de hulpdiensten unieke inzichten geven zonder dat hiervoor extra personeel noodzakelijk is. Dit is een belangrijke eerste stap die ongetwijfeld een vervolg zal kennen”, vertelt Mitch De Geest, CEO van Citymesh.

Real time ondersteuning van hulpdiensten

De Safety Drone wordt ingezet bij oproepen naar het noodnummer 112. Door de drone in te zetten tijdens bepaalde noodsituaties, kunnen risico’s beter ingeschat worden en is de veiligheid van burgers en hulpdiensten steeds gegarandeerd. De drone, die automatisch naar de locatie vliegt en bestuurd wordt vanuit het Citymesh Command & Control Centrum in Oostkamp, kan in real time beelden maken en doorzenden naar politie, brandweer en/ of andere hulpverleners.

De gedetailleerde warmte- en live HD-beelden worden verstuurd via het privaat netwerk van de stad. Zo hoeven beelden van bijvoorbeeld een brand, een redding te water of een bevrijding uit een voertuig nooit langs het publieke netwerk te gaan en kunnen de beelden van het incident enkel bekeken worden door de relevante en bevoegde actoren.

Werking en veiligheid van de Safety Drone

Tijdens de eerste fase van dit project wordt de drone overdag gebruikt, maar in een latere fase van het project zal de drone 24/7 beschikbaar zijn. De Safety drone vliegt op 90 meter hoogte en opereert binnen een radius van 5 km. De actieradius kan later gradueel worden uitgebreid. Om maximale betrouwbaarheid van de drone te garanderen, kan een gelicentieerde dronepiloot van Citymesh de controle van het toestel op elk moment overnemen. Ook dit kan volledig op afstand, vanuit het Citymesh Drone Command & Control Center in Oostkamp.

Maar ook op andere vlakken wordt ingezet op veiligheid. De drone blijft bijvoorbeeld bestuurbaar wanneer een van de motoren niet meer werkt en in het onwaarschijnlijke geval dat het volledige systeem faalt, treedt er automatisch een parachute in werking. Bij problemen met de connectie of als de batterij bijna leeg is, keert de drone terug naar het docking station. Bovendien controleert het toestel de weersomstandigheden, de status van het luchtruim en eventuele verboden, niet-toegankelijke gebieden voordat deze opstijgt.

De gemaakte beelden worden enkel gedeeld met de relevante en bevoegde partijen, zoals de brandweer en de hulpdiensten, via een beveiligd streamingplatform dat is ontwikkeld door Citymesh. In overeenstemming met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) worden de beelden na een beperkte periode vernietigd.

In volgende reportage van TVL vindt u bijkomende informatie over de Safety Drone die s-Lim, Citymesh en Stad Genk lanceerden.

Bron: HBvL, Citymesh & TVL