Oude windmolens verhuizen naar Duitsland en worden vervangen door betere

2 december 2020 - In de Winterbeeklaan in Genk-Zuid werd woensdag een acht jaar oude 2 MegaWatt producerende windmolen ontmanteld. Er komt een nieuwe in de plaats die 3,6 MegaWatt produceert. De werken maken deel uit van een optimalisatieplan van Limburg Win(d)t.

Net zoals het monteren is ook het demonteren van een windmolen een huzarenstukje. Het vinden van een goede balans tussen de juiste weersomstandigheden en de grenzen van de huidige technologie is daarbij het uitgangspunt. Reden ook waarom er dagen voorbereiding aan voorafgingen en een reuzenkraan werd ingezet. Daarbij werd de kop samen met de drie wieken uit de pyloon gelicht en in zijn geheel zachtjes naar beneden gelaten. Op zo’n twintig meter boven de grond ging de kop van een verticale stand in een horizontale. En dat maakte het manoeuvreren van de kolos er niet gemakkelijker op. Met lange koorden om bij te sturen slaagden de mecaniciens erin de rotor en de wieken zachtjes op een uitgespreid bedje neer te zetten. “Dat is het enige moment dat we niet graag hebben dat er veel wind is”, lacht An Schaubroeck van Limburg Windt, producent van groene energie.

Optimaliseren

De windmolen die gedemonteerd werd, was acht jaar oud en goed voor een productie van 2 MegaWatt. “We gaan de molen niet afbreken maar wel ontmantelen”, zegt An Schaubroeck. “Hij verhuist naar Duitsland waar hij opnieuw wordt ingeschakeld om daar energie te produceren. Het is een beetje thuiskomen, want daar komt hij vandaan. De windmolen die in Genk in de plaats komt, is goed voor 3,6 MegaWatt. Je kan zeggen: zet er dan een molen langs, maar dat ging niet meer. Wat we nu doen, is optimaliseren van het net. De nieuwe molen zal energie produceren voor zo’n 2.500 gezinnen. Ondanks dat het om een vervanging gaat, hebben we toch een nieuwe vergunning aangevraagd. De nieuwe molen komt immers enkele meters verderop.”

Meer energie

Het gevaarte komt op het terrein van grondverwerkingsbedrijf Magdeleyns. Het is niet de eerste windmolen die ontmanteld werd in onze provincie. “In Hasselt hebben we er ook al eentje uit elkaar gehaald”, gaat Schaubroeck verder. “En binnenkort zullen er in Lommel acht stuks worden gedemonteerd en vervangen door zes nieuwe die veel meer elektriciteit leveren dan de acht oude. Ons doel is dan ook zo goed mogelijk ons molenpark te optimaliseren. Het is nu eenmaal zo dat de nieuwe generatie molens een pak meer energie kunnen opwekken dan de bestaande.”

Limburg Win(d)t is een coöperatieve vennootschap waarin burgers mee kunnen participeren. Een aandeel kost 125 euro en je kan maximum 26 aandelen per persoon kopen. Het dividend in 2020 bedroeg 3,75 procent.

Bron: Het Belang van Limburg