Soltech, een spin-off van imec en pionier op vlak van op maat gemaakte gebouw-geïntegreerde zonnepanelen (zogenaamde BIPV modules), maakt een doorstart dankzij een consortium van zes industriële en financiële partners, met name Bas van de Kreeke, AGC Glass Europe, Hegge BV, LRM, Nuhma en RSQ Investors. Soltech bezweek in maart 2021 omdat er onvoldoende geld aanwezig was om te innoveren en te automatiseren. Met serial ondernemer Bas van de Kreeke aan het roer wordt het beloftevolle bedrijf nieuw leven ingeblazen. Onder haar nieuwe vorm zal Soltech op maat gemaakte zonnepanelen produceren die niet alleen verwerkt kunnen worden in dakpannen, luifels, vensterglas of geluidschermen, maar ook in zonnemodules in voertuigen. Enkele weken geleden werd de productie al opnieuw opgestart vanuit de huidige productiesite in Tienen. Eind 2022 echter zal een nieuwe productiefaciliteit in gebruik worden genomen op Thor Park in Genk, wat toelaat om de bestaande samenwerking op vlak van R&D met het wereldvermaarde Energyville en imec nog verder op te drijven. 

Soltech NV is een Belgisch bedrijf met productiefaciliteiten gelegen in Tienen. Soltech is in 1989 ontstaan als spin-off van imec en was een pionier op het gebied van zonnepanelen of photovoltaics (PV). Sinds de opstart vergaarde het bedrijf ook bekendheid door de oprichting van de zusteronderneming Photovoltech, een zonnecellenfabrikant die op zijn hoogtepunt bijna 300 werknemers telde, maar net als andere Europese producenten in 2013 ten onder ging aan Chinese concurrentie.

Soltech zelf bleef overeind en investeerde fors in innovatie ten einde maatwerk-zonnepanelen en panelen met grotere toegevoegde waarde te kunnen produceren. Het bedrijf ontwikkelde zonnepanelen die verwerkt kunnen worden in bouwtoepassingen – zoals dakpannen, luifels, vensterglas of geluidschermen – maar ook hun toepassing kenden in vehicle-integrated modules (VIPV).

De productie van zonnepanelen gebeurt nog grotendeels manueel, wat leidde tot de noodzaak om een doorstart door te voeren. Een belangrijke investeringsronde, om nieuwe machines en een verdere automatisatie door te voeren, was broodnodig. Omdat het vereiste kapitaal niet op tijd kon gevonden worden, moest het bedrijf met haar aantrekkelijk orderboekje en indrukwekkende knowhow in maart 2021 de boeken neerleggen.

Kapitaalinjectie van 1,9 miljoen euro

De beloftevolle technologie rond gebouw-geïntegreerde zonnepanelen, het sterk gespecialiseerde team en de intensieve samenwerking met gerenommeerde kennisinstellingen als Energyville, imec, IMMOMEC en UHasselt, konden een groep van industriële en financiële investeerders overtuigen om Soltech te laten doorstarten.

Volgens Ludo Kelchtermans, CEO van Nuhma, past deze investering perfect in de toekomstvisie van Nuhma. “De naadloze integratie van fotovoltaisch in gebouwen en producten, als complementaire energiebron, is een evidente stap die de zonne-energiesector nu op massale schaal moet zetten. Gebouwen zullen duurzaam zijn en in hun eigen energie voorzien. Nuhma’s co-investering ondersteunt deze evolutie en brengt de expertise van Soltech, Imec en Energyville samen, met bijkomende hoogwaardige werkgelegenheid op het Thor park als resultante,”  aldus Ludo Kelchtermans.

Naast serieondernemer Bas van de Kreeke, vooral bekend als CEO van het gelijknamige bouwbedrijf van de Kreeke, stappen ook glasproducent AGC, metaalbewerker, gevelbouwer en producent van alu spatschermen Hegge, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de Limburgse milieuholding Nuhma en investeerdersgroep RSQ Investors (onderdeel van de Quanteus Group) in het kapitaal. De partners leggen samen 1,9 miljoen euro op tafel om het bedrijf te laten doorstarten.

Ir. Bas van de Kreeke wordt CEO van Soltech. Hij gelooft alvast rotsvast in de toekomst van het bedrijf: “De markt van zonnepanelen of fotovoltaïsche cellen groeit nog steeds sterk. Innovatie op vlak van materialen en processen blijft noodzakelijk voor hogere en stabiele rendementen, nieuwe toepassingen en productie aan lagere kosten. De traditionele zonnepanelen worden vooral in China geproduceerd en aan prijzen verkocht waarvoor dit in Europa niet meer geproduceerd kan worden. Dit deel van de markt wordt dus ook niet meer opgenomen in de herwerkte strategie van Soltech. De gebouw-geïntegreerde zonnepanelen vragen veel knowhow en flexibele en snelle productie op maat. Dit is wél lokaal in België te produceren tegen een goede marge.” 

Groeimarkten

Soltech ontwikkelt en produceert hoofdzakelijk zonnepanelen voor de bouwsector die sterk gedreven wordt door verdere verduurzaming en circulariteit.

Bas van de Kreeke: “De adoptie van geïntegreerde maatwerk modules die bijvoorbeeld verwerkt worden in bouwdelen van een gebouw gaat nog steeds traag. Deels komt dit doordat de bouwwereld  conservatief is, want architecten en bouwheren kiezen eerder voor traditionele gevels en daken. Het esthetisch aspect van de zonnecellen was lang een probleem, maar tegenwoordig kunnen panelen naar wens gemaakt worden met een aantrekkelijk esthetisch design. De combinatie van hernieuwbare energie opwekken en diverse architecturale functionele elementen zal in belang toenemen voor de leefomgeving van de toekomst. Binnen afzienbare tijd moeten alle gebouwen beantwoorden aan de strenge Europese energieprestatienormen. Gebouwen in de hoogte (bijvoorbeeld ‘skyscrapers’) hebben vaak een te klein dak om voldoende hernieuwbare energie te leveren, en dus moet er ook via de gevels worden gewerkt.

Fabriek van de toekomst

De investeerders leggen geld op tafel om Soltech te laten doorstarten. Initieel zal het bedrijf bestaande klanten bedienen vanuit de productiefaciliteiten in Tienen en zal er geïnvesteerd worden in innovatie en productontwikkeling. Op de tekentafel ligt echter ook een bouwplan voor een volledig nieuwe productiefaciliteit op Thor Park in Genk, een hightech bedrijvencampus die ontwikkeld wordt door LRM, Stad Genk en KU Leuven. De opstart op Thor Park staat gepland tegen eind 2022.

Over Soltech NV

Europa is duidelijk. Tegen 2050 mag de Europese Unie netto geen broeikasgassen meer uitstoten. Het klimaatplan van de Europese Commissie luidt een nieuw tijdperk in met een wijdverbreide implementatie van innovatieve klimaattechnieken.

SOLTECH is er klaar voor. Als Belgisch bedrijf leggen wij ons toe op de productie en toegepaste innovatie van Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV). Onze mensen vertalen BIPV-vraagstukken in technisch én economisch verantwoorde projecten.

Wat uw project ook is, Soltech steekt het vol energie. Stand alone of aangesloten op het net. Met ‘a touch of SOLTECH’ is uw project in een handomdraai een duurzame referentie in zijn soort.

Meer info: www.soltech.be

Bron: Soltech