Nieuwe blauwe zak zorgt voor plasticrecyclage in Beringen en Houthalen

17 december 2020 - Bij Bionerga in Beringen en Eco-oh! in Houthalen komen er nieuwe recyclagelijnen voor 80.000 ton plastic afval uit heel België. Dat zorgt voor 50 nieuwe jobs, zo heeft Fost Plus bekendgemaakt.

Fost Plus kennen we van de blauwe pmd-zak waarin we onze gebruikte plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons kwijt kunnen. Op vele plaatsen in het land is er al een p+md-zak waarin meer plastics mogen, zoals potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken. In Limburg wordt de nieuwe blauwe zak vanaf 1 april 2021 ingevoerd.

65% recyclage

“Met de uitgebreide inzameling hebben we een belangrijke beweging in gang gezet”, zegt directeur Patrick Laevers van Fost Plus. “We zamelen per jaar tot 90.000 ton méér plastic huishoudelijke verpakkingen in, die we in vijf Belgische sorteercentra per type gaan scheiden. Vandaag contracteren we drie recyclagecentra: in Beringen, Houthalen en Charleroi.” De Belgische verpakkingsindustrie heeft zichzelf geëngageerd tot de recyclage van 65% van plastic huishoudelijke verpakkingen tegen 2023. Dit jaar zou de 50% al gehaald worden.

Op de site van de biostoomcentrale van Bionerga in Beringen komt een recyclagecentrum voor 42.000 ton polyethyleenfilms. Een investering van 42 miljoen euro die 30 voltijdse jobs oplevert. Bij Eco-oh! in Houthalen komt er een recyclagelijn bij voor 35.000 ton gemengde plastics, een investering van 10,5 miljoen, goed voor 11 bijkomende jobs. En in Charleroi bouwen Suez en Sources Alma een bedrijf voor de recyclage van PET-flessen, goed voor 40 jobs.

Films

De twee Limburgse recyclagecentra zullen de bijkomende plastic verpakkingstypes uit de nieuwe blauwe zak recycleren zoals zakjes, folies en bakjes. In een samenwerking tussen Bionerga en Eco-oh! zal op de site van Bionerga in Beringen de recyclage van PE-films uitgebouwd worden. Het gaat volgens Fost Plus om een volledig nieuwe recyclageketen van een ongeziene omvang in Europa. Polyethyleen is het meest voorkomende materiaal in huishoudelijke folies. “De hoge zuiverheidsgraad verruimt de toepassingsmogelijkheden voor gerecycleerd polyethyleen en maakt het zelfs competitief met zuiver plastic”, zeg topman Ludo Kelchtermans van Bionerga. De bouwwerken gaan van start in het tweede kwartaal van 2021.

Steenkoolmijnen

Eco-oh! haalde eveneens het contract binnen voor de recyclage van de moeilijke gemengde restfractie. “Het uitbouwen van een recyclageketen voor gemengde folies en gemengde polyolefinen garandeert de burger dat 100% van de plastics die ze thuis inzamelen daadwerkelijk gerecycled wordt”, stelt directeur Koen Verhaert van Eco-oh!.

De bijkomende lijn op industrieterrein Europark in Houthalen is zopas geïnstalleerd en draait vanaf midden januari. Eco-oh! is het enige bedrijf in België dat gemengde plasticverpakkingen recycleert. Het bedrijf is eind jaren ‘80 in Beringen opgestart als diversificatieproject van KS, de Kempense Steenkoolmijnen die toen gesloten werden. De eerste bank uit gerecycleerd plastic staat nog altijd op de terril van Beringen. Op dit moment recycleert Eco-oh! het verpakkingsafval van 1,3 miljoen mensen uit Limburg, de Antwerpse Kempen en het Hageland. Dat wordt binnenkort dus uitgebreid tot heel België.

Een trotse Limburgse minister Zuhal Demir (N-VA) vindt de aankondiging van Fost Plus een belangrijke stap voor de uitbouw van de circulaire economie. “Ik vind het fantastisch dat de industriële site in Beringen wordt omgetoverd tot een recyclagehub door de samenwerking tussen Bionerga en Eco-oh!”

Bron: HBvL