Nergens werden vorig jaar zoveel windturbines geplaatst als in Limburg. Er kwamen vorig jaar zeventien exemplaren bij, goed voor een vermogen van 63,6 MW. Limburg Win(d)t plaatste veertien van deze turbines.

Limburg Win(d)t realiseerde in 2022 nieuwe windmolens in Diepenbeek, Ham, en in Lommel twee keer zes nieuwe turbines. Daarnaast werden door andere ontwikkelaars nog turbines geplaatst in Lummen, Dilsen-Stokkem en Ham. In Lommel werden in 2021 wel acht turbines afgebroken en vorig jaar vervangen door windturbines die meer vermogen opwekken. De nieuwe installaties zijn goed voor 44,1 megawatt (MW). De vorige produceerden 16 MW.

Met zeventien windturbines doet Limburg het net eentje beter dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen waar er zestien stuks werden bijgebouwd. De meeste windturbines staan in Oost-Vlaanderen met 201 installaties. Limburg is een goeie derde met 125 installaties. In Antwerpen staan er 170.

In 2022 werden er in Vlaanderen in totaal 55 nieuwe windturbines gebouwd. Het totaal aantal operationele windturbines in Vlaanderen bedraagt nu 672 met een totaal vermogen van 1748,6 MW. “Op jaarbasis maakt windenergie 8 à 9 procent van de totale energieproductie uit. Samen met de overige groene stroom zitten we nu aan ongeveer een kwart van de totale energieproductie”, zegt Bart Bode, directeur van de VWEA.

Uitzonderlijk goed jaar

“Het uitzonderlijke jaar heeft te maken met een aantal dossiers die een doorbraak hebben gekregen”, weet Bode. “Heel wat aanvragen zitten twee of drie jaar vast bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Het ziet er alvast naar uit dat 2023 een veel minder goed jaar wordt.”

In 2022 kwam er ook een aantal grotere turbines in de plaats van oudere modellen, zoals het geval was in Lommel. “Nieuwe windturbines produceren twee tot drie maal meer elektriciteit omdat ze hoger zijn en zo meer windsnelheid kunnen vangen.”

Wingewest Limburg

Limburg wordt door de producenten van windenergie nog steeds gezien als een belangrijk wingewest. “Het is een provincie met flink wat reliëf zodat de windturbines een stuk hoger kunnen gebouwd worden dan in de polder. Er zijn ook een pak minder luchtvaartbeperkingen, zoals bijvoorbeeld in Vlaams Brabant, en er is nog ruimte”, zegt Bode.

“Als we ons windvermogen in verhouding tot onze oppervlakte bekijken, bevindt Vlaanderen zich na Duitsland en Nederland in de top drie van Europa”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “We doen het als kleine regio dus absoluut niet slecht binnen Europa, dat mag ook eens gezegd worden. We hebben nog meer windturbines nodig om onze elektriciteitsvraag klimaatvriendelijk in te vullen. Een windturbine is één van de meest kostenefficiënte technieken op dit moment en heeft ook steeds minder financiële steun nodig.”

Bronnen: Het Belang van Limburg en VWEA