Limburg is in 2020 als eerste Europese regio klimaatneutraal

Hasselt- 5 juni 2018 “Aan het huidige investeringstempo zal Nuhma eind 2020 evenveel groene stroom opwekken als het volledige elektriciteitsverbruik van de 360.000 Limburgse gezinnen. Wat residentieel verbruik betreft zal Limburg dan een van de eerste klimaatneutrale regio’s van Europa zijn.” Dat zeggen Ludo Kelchtermans en Tony Coonen van het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma. “En we gaan nog verder: burgers kunnen binnenkort investeren in ‘zonnedaken’ op overheidsgebouwen in hun gemeente. Het rendement van die groene energie wordt rechtstreeks als korting op hun stroomfactuur ingebracht.”

Nuhma kan terugblikken op een uitzonderlijk goed 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de aandeelhouders (43 Limburgse gemeenten plus Laakdal) gisteren hebben goedgekeurd. Hoog tijd om vooruit te kijken met de sterke tandem achter het Limburgse klimaatbedrijf, CEO Ludo Kelchtermans en voorzitter Tony Coonen.

Hoe ver staat het met jullie groene projecten? Kelchtermans: “Vandaag verbruiken de 360.000 Limburgse gezinnen op jaarbasis 1.239 GWh (gigawattuur). Met onze tientallen investeringen in windmolenparken, biomassa en zonnepanelen beschikt Nuhma vandaag over een operationeel geïnstalleerd vermogen van 1.043 Gwh. Daarmee produceren we evenveel groene stroomals kernreactor Doel 4. Dat maakt van ons het grootste klimaatbedrijf van het land.”

Haalt Limburg de doelstelling om in 2020 klimaatneutraal te zijn? Coonen: “Toen wijlen Steve Stevaert in 2008 de ambitie uitsprak om Limburg tegen 2020 klimaatneutraal te maken, werd dat weggelachen. Ten onrechte, blijkt nu. Aan het huidige investeringstempo zal Nuhma eind 2020 evenveel groene stroom produceren als het elektriciteitsverbruik van alle Limburgse gezinnen samen. Vandaag is dat 83 procent. We zitten perfect op schema om die doelstelling te halen.”

Is dat de reden waarom jullie zijn gestart met Eco2050? Kelchtermans: “Met Eco2050 durven we ver vooruit te kijken. Door de omvorming van Nuhma tot burgercoöperatieve kunnenLimburgers vanaf 1 januari 2019 mee investeren in groene energieprojecten. Gezien onze strategie en jaarresultaten zal zo’n aandeel een jaarlijks rendement van vier tot vijf procent genereren.” Coonen: “We zetten in op ‘zonnedaken’: we willen de daken van alle gemeentelijke overheidsgebouwen, van administratieve centra tot sporthallen, vol zonnepanelen leggen. Binnenkort starten de eerste projecten in Lommel, Bilzen, Herk-de-Stad en Riemst. Via Nuhma cvba kunnen burgers investeren in zonnedaken in hungemeente. Het rendement van de geproduceerde groene energie zal rechtstreeks als korting op hun stroomfactuur worden verrekend. Naast het financiële voordeel worden burgers dus ook ‘ontzorgd’ en vergroot de betrokkenheid met hun gemeente en het milieu.”

Jullie zetten ook zwaar in op slimme diensten voor jullie aandeelhouders, op de ‘Smart Region Limburg’. Kelchtermans: “Die S staat niet alleen voor slim, maar ook voor samenwerking en schaalgrootte. Ons eerste project S-Lim is een mooi voorbeeld. Dat hebben we twee maanden geleden opgericht om Limburg op het vlak van verkeersmanagement slimmer te maken. Ander voorbeeld: in overleg met de provincie zijn we nu een tool aan het ontwikkelen om te meten welke inspanningen gemeenten doen voor duurzame energie. We ontwikkelen ook een dashboard waarop gemeenten in real time hun verbruik kunnen volgen en bijsturen.”

Na de LRM lonken sommigen steeds nadrukkelijker naar Nuhma. De Antwerpse superschepen Koen Kennis zegt dat investeren in groene energie geen kerntaak is van gemeenten, en dat die beter investerenin de beursgenoteerde netwerkbeheerders Elia en Fluxys. En energieminister Bart Tommelein droomt van een groot Vlaams klimaatbedrijf Zefier. Kelchtermans: “Na de verkiezingen van 2019 moeten we in Limburg meer dan ooit op onze tellen passen. Dat de bescheiden Limburgers met LRM en Nuhma succes na succes boeken, steekt politiek Brussel en Antwerpen echt wel de ogen uit. Limburg mag en moet zijn Calimerogevoel laten varen. Want als ik sommige politieke zwaargewichten buiten Limburg hoor, dan zeg ik: boer, pas op uw ganzen. Met de omvorming tot burgercoöperatieve hopen we Nuhma in Limburg beter te verankeren. Ook door nadrukkelijker te communiceren waar we mee bezig zijn. U hoort nog van ons, wees gerust.”

Bron: Het Belang van Limburg 5 juni 2018