Kabel verbindt offshore windmolenpark Rentel met land

Rentel heeft haar exportkabel voor groene stroom aan land gebracht in Zeebrugge. De kabel zal instaan voor het transport van de opgewekte energie van het Rentel windpark in de Noordzee naar het vasteland. Met de aanleg van de exportkabel wordt Rentel als eerste windpark rechtstreeks verbonden met het nieuwe hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge.

De 40 kilometer lange kabel werd door een kabelschip in een gebaggerde sleuf op de zeebodem gelegd. Een kabellegbak nam 6 kilometer voor de kustlijn de werken in het ondiep water over en bracht de kabel aan land. Op het strand werd de laatste 450 meter kabel met mobiele kranen aangelegd. Baggerschepen dichtten de sleuf en begroeven de kabel in de zeebodem.

Tussen het windpark in aanbouw en Zeebrugge werden 260 hindernissen zoals scheepswrakken en springtuigen in kaart gebracht.  Dankzij de aanleg van de exportkabel sluit Rentel als eerste windpark op de Noordzee aan op het nationale elektriciteitsnetwerk via het nieuwe hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge.

Het windpark op zee is in volle constructie, bestaat uit 42 windturbines en zal jaarlijks 300.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De windturbines zullen vanaf midden 2018 groene stroom produceren, verwacht Rentel.

Nuhma investeert in Rentel via haar dochtervennootschappen Z-Kracht en Aspiravi Holding.