s-Lim, Limburg.net en de Limburgse steden en gemeenten slaan de handen in elkaar om het probleem van sluikstorten aan te pakken. Ze bundelen de krachten om via een nieuwe website op grote schaal gegevens te verzamelen. “Op die manier kunnen we het beleid beter afstemmen.”

Het sluikstortprobleem is vandaag moeilijk globaal in kaart te brengen. Elke gemeente of stad heeft zelf een manier ontwikkeld om de locaties met het gedumpte afval en de afhandeling daarvan te registreren. Hierdoor bevinden de gegevens zich overal en nergens. Vaak ontbreekt een globaal overzicht. De samenwerking tussen Limburg.net en s-Lim, wat staat voor Smart Region Limburg, moet daar een einde aan maken en alle info op grote schaal verzamelen. Afgelopen vrijdag lanceerden ze een online platform om alle sluikstortgegevens van de gemeenten te verzamelen.

Voor de gemeenten en burgers wijzigt er niets. Op de achtergrond worden alle bestaande individuele systemen gekoppeld en zo worden de meldingen samengebracht in het dashboard. Op die manier krijgt elke stad en gemeente een goed overzicht op de zogenaamde sluikstorthotspots én kan er een globaal beeld gevormd worden van de problematiek.

Pilootgemeenten

Limburg.net en s-Lim hopen dat steden en gemeenten die inzetten op digitalisering zo hun strijd en acties tegen sluikstorten succesvol kunnen bijsturen op basis van de verzamelde inzichten. As, Bocholt en Pelt zijn als eersten klaar om met het pilootproject van start te gaan. Het trio kan rekenen op de nodige steun van Limburg.net en s-Lim. “Op deze manier krijgen de gemeenten een goed overzicht van de meldingen waar die vroeger verloren gingen. Dit moet het uitwisselen van gegevens en de manier van aanpak ook vergemakkelijken”, weet Ilse Luypaerts van Limburg.net.

Voor ondersteuning op het vlak van slimme technologieën steekt s-Lim een tandje bij. “Al heel wat gemeenten gebruiken één of meerdere van onze toepassingen. Door samen te werken en de schaalvergroting kan elke Limburgse gemeente gericht acties ondernemen tegen sluikstorten en de afhandeling perfect online opvolgen”, weet Raf Drieskens, voorzitter van s-Lim.

Bekijk de reportage van TV Limburg betreffende het dashboard sluikstorten.

Bron: HBvL & TVL