In mei werden de symbolische fundamenten gelegd van Ecoo Beringen, het nieuwe recyclagebedrijf op de Biostoomsite in Beringen. De Vlaming is koploper in het sorteren van afval, maar voor de recyclage gaat nog steeds 96% naar het buitenland. Daar willen Ecoo Group en Bionerga verandering in brengen met dit hypermoderne recyclagecentrum dat een unicum is in Europa.

Volgende stap naar circulaire economie

Plastic verpakkingen rond groenten en fruit, de folie op pakjes charcuterie of de plastic die je flessen water bij elkaar houdt: al deze dunne plastic verpakkingen zullen binnenkort gerecycleerd kunnen worden bij Ecoo Beringen. Hier zullen deze gebruikte verpakkingsfolies uit heel België verwerkt worden tot hoogwaardige polyethyleen korrels, waarmee opnieuw plastic producten en verpakkingen gemaakt kunnen worden. De recyclage gebeurt bovendien 100 procent ecologisch, met de warmte en energie van de biostoomcentrale. Een belangrijke volgende stap op ons pad naar een circulaire economie.

Vanaf januari 2022 operationeel

De nieuwe fabriek op de Biostoomsite moet vanaf januari 2022 operationeel zijn. Het gaat om een investering van 42 miljoen, goed voor 30 nieuwe jobs. “Ecoo Beringen zal gebruikte verpakkingsfolies verwerken tot hoogwaardige korrels, waarmee opnieuw plastic producten en verpakkingen gemaakt kunnen worden. De recyclage gebeurt 100 procent ecologisch, omdat ze de warmte en energie van onze centrale gebruiken”, zegt Philip Peeters van Biostoom Beringen.

Recyclage van de zachte plastic uit de Nieuwe Blauwe Zak

Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak wordt het nog eenvoudiger om correct te sorteren. Nu al halen we een recyclagepercentage van 51%* voor plastic verpakkingen. Met Ecoo Beringen, het nieuwe recyclagecentrum dat in januari 2022 operationeel moet zijn, zal dit cijfer nog stijgen. Hiermee worden we échte voorlopers in Europa.

Bronnen artikel: Het Belang van Limburg en TV Limburg – Bron beeld: Bionerga