Bouw van laatste windpark in Noordzee zit op schema
"Het is een huzarenstukje en millimeterwerk"

5 augustus 2020 - Ondanks de coronacrisis zit de aanleg van het windpark in zee SeaMade op schema. Het installatieschip Apollo vervoert vanuit Oostende telkens 2 torens en 6 wieken naar de concessiezones die op zo'n 50 km van de kust liggen. "We zitten nog altijd op schema om tegen het eind van het jaar de 58 turbines operationeel te hebben", zegt Mathias Verkest van windmolenbouwer Otary.

SeaMade is voorlopig het laatste vergunde windmolenpark in het Belgische deel van de Noordzee. "Het zal 500 megawatt (MW) groene elektriciteit leveren", zegt Mathias Verkest. "Dat is goed voor zo'n 500.000 huishoudens, of zowat de hele provincie West-Vlaanderen. We vermijden op die manier 600.000 ton CO2-uitstoot."

De onderdelen van de turbines worden vanop de REBO-terminal in de haven van Oostende verscheept. Dat gebeurt met het indrukwekkende installatieschip Apollo. Het is de eerste opdracht in de Belgische Noordzee voor de Apollo en ook de eerste keer dat het schip turbines installeert. Dankzij de lange poten van 84 m (uitschuifbaar tot 106 m) kan het op grote diepte werken. De capaciteit van de kraan is maar liefst 800 ton.

Mathias Verkest, de CEO van Otary: "Het klinkt eenvoudig maar het blijft een huzarenstukje en millimeterwerk. De funderingen en de verbindingskabels liggen al klaar op de zeebodem. De Apollo laat zijn poten tot op de grond zakken en met de kraan worden de torens van de turbines in de funderingen geplaatst."

Wanneer SeaMade klaar is, zullen er 8 windparken in de Belgische Noordzee actief zijn. Die produceren samen 2200 MW elektriciteit, goed voor de helft van alle huishoudens in ons land.

Bron: VRT nws bouw-van-laatste-windmolenpark-in-noordzee-zit-op-schema-het-i