Bionerga zoekt personeel voor nieuwe afvaloven in Beringen

29 april 2019 - Bionerga organiseert in mei en juni jobdagen om nieuwe medewerkers aan te trekken voor de biostoomcentrale in Beringen. De geïnteresseerde technici zullen op de bouwwerf zelf ontvangen worden. In eerste instantie zoekt men een tiental procesverantwoordelijken.

Het industrieterrein Ravenshout is sinds kort een landmark rijker: de schouw van de nieuwe afvalverwerker. De stalen pijp van 62 meter hoog kan zelfs een twintigtal centimeter uitzetten als ze op hoge temperatuur gestookt wordt. Eens in bedrijf, vanaf volgend voorjaar, kan de schouw 140 graden warm worden. Bovenop het gevaarte knipperen overdag witte - en ’s avonds rode - lichten om vliegtuigen te waarschuwen. Ook de kranen en boiler van de afvalverwerkingsinstallatie worden op dit moment geplaatst. Er zijn vier kranen van het Lummense Konecranes toegekomen. De zwaarste, de afvalkraan van 40 ton, hangt al in de afvalbunker op 28 meter hoogte. Daarnaast zijn er nog een noodkraan, een kraan voor de bodemassen en een turbinekraan. 

Staal

De biostoomcentrale zal straks warmte en stoom leveren aan buurbedrijf Borealis. Om dat mogelijk te maken, wordt nu een reusachtige boiler opgebouwd. Het gevaarte is 36 meter hoog en zal gevuld 2 miljoen kilo wegen. “De boiler zal per uur 100.000 kilogram stoom kunnen leveren aan Borealis”, zegt projectleider Tom Cornelissen. “In juni verwachten we de turbine voor de opwekking van elektriciteit en eind 2019 maken we de energische koppeling met Borealis. Eind 2019 of begin 2020 verwachten we het eerste afval in de biostoomcentrale.” De bouwwerken zijn eind 2017 opgestart en zitten volledig op schema. Volgens de planning gaat de nieuwe afvaloven in maart 2020 in bedrijf. In totaal is er meer dan 1,5 miljoen kilogram staal gebruikt, waarvan 200.000 kg voor de boiler en 100.000 kg voor de kranen.

Jobdagen

Vanaf september gaat Bionerga extra personeel aanwerven voor de biostoomcentrale. Er worden jobdagen op de site georganiseerd op de zaterdagen 18 mei en 15 juni. “In eerste instantie zijn we op zoek naar een tiental procesverantwoordelijken die in een volcontinudienst werken. We zoeken mensen met technische profielen, bij voorkeur met een opleiding elektromechanica”, aldus algemeen directeur Philip Peeters. “In de toekomst zoeken we ook onderhoudspersoneel. Ook een deel van het personeel in Houthalen zal in Beringen komen werken. In totaal hebben we hier nood aan een 30-tal medewerkers.” De afvaloven in Houthalen sluit in september 2020, de nieuwe in Beringen is operationeel vanaf maart volgend jaar.

Voor meer informatie met betrekking tot de vacatures en de jobdagen kan u terecht op https://www.biostoomberingen.be/jobdagen/21-04-2019-jobdagen-18-mei-en-15-juni

Bron: Het Belang van Limburg