Belgische scale-up stuurt energiestromen in Nederlandse huizen aan

9 februari 2021 - Het Limburgse techbedrijf Enervalis haalt 2,8 miljoen euro op en trekt de Zwitserse multinational ABB aan om zijn expansie te versnellen.

Enervalis ontwikkelde een IT-platform om de energiestromen in huizen - vooral als die voorzien zijn van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en een oplaadpunt voor autobatterijen - aan te sturen.

Het bedrijf, dat 25 werknemers telt, stemt de energiesystemen op elkaar af. Het draagt bij tot een optimaal gebruik van zelfgeproduceerde stroom uit de zonnepanelen en beslist wanneer het het ideale en goedkoopste moment is om een autobatterij op te laden. Het gebruikt daarbij artificiële intelligentie en big data over onder meer weersvoorspellingen en stroomverbruik.

Enervalis is in opmars in Nederland. Het heeft er een samenwerking lopen met BAM. Die renoveert in opdracht van woningcorporaties sociale huurwoningen om die elektriciteitsneutraal te maken. De technologie van Enervalis zit er nu al in zo’n 3.000 woningen. ‘Dit jaar willen we dat verdubbelen’, zegt Wim Boonen, de CEO van Enervalis. ‘Het gaat hard in Nederland. In andere landen nog niet maar dat komt, met name in Vlaanderen en Duitsland.’

Voetbal in Den Haag

Een tweede activiteit van Enervalisis het uitbaten van een ‘virtuele’ stroomcentrale bestaande uit duizenden autobatterijen en industriële batterijen, zoals die aan het Cars Jeans Stadion ADO Den Haag, een voetbalclub in de eerste klasse van het Nederlandse voetbal.

Duizenden elektrische auto's

Daar staat een batterij om de stroom van zonnepanelen op te slaan en de verlichting ’s avonds te activeren. Enervalis stuurt die batterij aan en stelt die - tegen een vergoeding - ter beschikking van de netbeheerder als flexibele stroomcapaciteit om het evenwicht op het stroomnet te herstellen indien nodig. Op dezelfde manier voert Enervalis in Nederland ook de regie over duizenden elektrische auto’s die aangesloten zijn op de laadpalen van Newmotion, een dochtermaatschappij van Shell.

Met het Zwitserse engineeringbedrijf ABB als aandeelhouder denkt Enervalis de komende jaren grote stappen vooruit te kunnen zetten. ABB zet onder meer in op laadvoorzieningen langs snelwegen en voor depots van elektrische bussen. ‘Wij kunnen daar dan onze sturingssystemen in steken.’

Eerder haalde het bedrijf al eens 4 miljoen euro op. Andere aandeelhouders zijn onder meer LRM, Elia en Nuhma. Die laatste heeft ook belangen in windparken op zee en een biomassacentrale.

Bron: De Tijd