Als particulier heeft u het voorbije jaar wellicht wel eens nagedacht over hoe u uw elektriciteitsvoorziening kan optimaliseren. Dat geldt ook voor heel wat grote bedrijven. Verschillenden hebben in Aspiravi een partner gevonden om hun stroomvraagstuk aan te pakken. Zo werden de twee windturbines langs het Albertkanaal in Ham die sinds 2016 operationeel zijn, van het openbaar net gekoppeld en rechtstreeks op het net van het nabijgelegen bedrijf Nike aangesloten. Het gaat hier om een directe lijn waarbij 100% van de lokaal geproduceerde stroom door het logistieke centrum van het sportbedrijf wordt afgenomen. Eenzelfde directe lijn werd eerder ook al voorzien bij o.a. de bouw van de windturbine op het bedrijventerrein d’Arta in Ardooie (2022) en Harol in Diest (2021).

Een gelijkaardige, maar indirecte stroomvoorziening werd recent overeengekomen met de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. Zij zullen 100% van de geproduceerde groene stroom door de recent gebouwde windparken in Pelt, Ruddervoorde en Wervik afnemen. Dat gebeurt niet met een rechtstreekse lijn, maar via een tussenpartij die het geproduceerde volume aan stroom van Aspiravi Energy afneemt en aan MIVB levert. Op die manier kan het bedrijf een forse vergroening van haar stroomafname en -verbruik doorvoeren.

Een ander voorbeeld zijn de zonnepanelen van de Centrale Werkplaatsen te Hasselt die worden aangesloten op een recent geplaatste batterij die Aspiravi beheert. Zo gaat een eventueel teveel aan groene stroomproductie tijdens piekmomenten niet verloren, maar kan dit ’s nachts nog gebruikt worden. Oorspronkelijk diende de batterij louter ter stabilisering van het net. Dit nieuwe opzet is ook een voorbeeld van een duurzamere energievoorziening voor grote afnemers. Met het oog op de toekomst beoogt Aspiravi nog meer dergelijke overeenkomsten op te zetten en te realiseren.

Contacteer Aspiravi voor meer informatie of een afspraak via e-mail.

Bron: Aspiravi