3de windpark van 5 windturbines operationeel op Curaçao

Harelbeke, 18 augustus 2017 - Het nieuwe windpark Tera Kora II dat Aspiravi International NV samen met NuCapital Incorporated op het eiland Curaçao heeft gebouwd, is volledig operationeel en produceert groene stroom voor 20.900 gezinnen. Het nieuwe windpark van 5 windturbines heeft een geïnstalleerd vermogen van 17,25 MW en is een uitbreiding van de bestaande windparken Tera Kora I en Playa Kanoa. Dankzij de bouw van dit 3de windpark wordt vandaag 30% van het stroomverbruik op Curaçao geproduceerd door windenergie. De realisatie van dit windpark is voor Aspiravi International NV een nieuwe stap in de ontwikkeling van haar buitenlandse activiteiten.

Het eerste windpark op Curaçao werd in 1993 gebouwd en onderging een retrofit in 2012 door een samenwerking tussen NuCapital Inc. en Aspiravi NV. Er werden toen 2 windparken gebouwd, Tera Kora I en Playa Kanoa, met elk 5 windturbines van 3 MW van het type Vestas V90, die samen groene stroom voor 32.000 gezinnen produceren.

De onderhandelingen voor dit 3de windpark werden 4 jaar geleden reeds opgestart. In juli 2016 waren de financiering en alle vergunningen voor het project rond. In het najaar van 2016 werd gestart met de funderingswerkzaamheden en in het voorjaar van 2017 met de eigenlijke bouw van de windturbines. Tera Kora II bestaat uit 5 Vestas windturbines van het type V117, met elk een vermogen van 3,45 MW. Samen produceren ze hernieuwbare energie voor 20.900 gezinnen en vermijden ze de CO2-uitstoot van bijna 33.500 ton/jaar.

De 3 windparken samen leveren hun groene stroom aan Aqualectra, het nutsbedrijf voor water en elektriciteit in Curaçao dat hiermee 30% van het stroomverbruik op het eiland kan invullen. Op de officiële inhuldiging van het windpark eind juli ll., benadrukte de Premier van Curaçao, de heer Eugene Rhuggenaath, het belang van windenergie voor het eiland: dankzij de bouw van het nieuwe windpark wordt de doelstelling van Curaçao om tegen 2020 30% van haar energie uit hernieuwbare bronnen te halen, vandaag reeds gehaald. Bovendien bekleedt Curaçao nu een plaats in de top 3 van landen wereldwijd die de leiding nemen inzake hernieuwbare energie.