In Bilzen worden 10 nieuwe slimme beveiligingscamera’s geplaatst.  Daarmee komt het totale aantal op 29. “De bedoeling is niet alleen de veiligheid, maar ook de levenskwaliteit van de inwoners te verhogen”, klinkt het bij het stadsbestuur. De camera’s zetten Bilzen bijkomend op de kaart als een smart city in slimme regio, Limburg.

De tien extra camera’s dienen vooral om de veiligheid te verhogen. “De toestellen zullen een belangrijke rol spelen bij de preventie van kleine vormen van overlast en diefstal, het in kaart brengen van vluchtroutes bij mogelijke misdaden en het lokaliseren van vermiste personen”, zegt Burgemeester Bruno Steegen.

“Dankzij de uitgebreide mogelijkheden kunnen ze ook worden gebruikt voor het tellen van voetgangers, fietsers of auto’s. Dat is handig bij evenementen, omleidingen of verkeersstudies. De privacy is altijd gegarandeerd. Alleen de politie heeft toegang tot het beeldmateriaal.”

Stad Bilzen plaatst de camera’s via s-Lim. Deze Limburgse coöperatieve heeft tot doel om Limburg te laten ontwikkelen tot een slimme regio. “Softwaretoepassingen en IT-infrastructuur helpen het welzijn, de welvaart en levenskwaliteit van de Bilzenaren te verbeteren”, zegt de schepen van ICT. “Door het beheer van onze camera’s te centraliseren kunnen we ze efficiënter inzetten.”

Bron: VRT NWS & TVL