Limburg wordt een smart region

Nuhma ziet Limburg als dé slimme regio van de toekomst, een echte smart region. Samen met én voor onze aandeelhouders– 43 Limburgse gemeenten plus Laakdal – streven we naar een sterk gereduceerde CO2 uitstoot. Dit dankzij lokale productie en lokaal verbruik van hernieuwbare energie, met een doordacht, slim, energiebeleid waarbij de vraag naar energie wordt afgestemd op het aanbod, dankzij kennis vergaard uit verzamelde data.

Nuhma investeert al meer dan 10 jaar in de productie van hernieuwbare energie, dit via diverse participaties zoals:

  • Aspiravi (on- en offshore windenergie, biogas- en biomassa-installaties en enkele waterkrachtcentrales)
  • Bionerga (composteerinstallaties in Limburg en biomassacentrales te Houthalen-Helchteren en Oostende)
  • C-Power (eerste offshore windpark in de Noordzee)
  • Otary RS (3 concessies in de Noordzee voor bijkomende windprojecten)
  • EDF Luminus (historisch groene energie-producent met onder andere windmolenparken en waterkrachtcentrales op verschillende sites in Vlaanderen en Wallonië).

Sinds kort legt Nuhma zich, via haar dochtervennootschap Aspiravi Energy, ook toe op het leveren van hernieuwbare energie. Aspiravi Energy levert groene elektriciteit, aan coöperanten en gemeenten, en dit aan een voordelig en sociaal tarief. We houden de keten zo kort mogelijk door de energie die lokaal wordt opgewekt ook lokaal aan te bieden voor consumptie.

In onze visie wordt het aanbod ook afgestemd op de vraag naar energie. Dit doen we door energievretende activiteiten te laten plaatsvinden op momenten wanneer er veel energie voorhanden is, zoals op erg zonnige of winderige dagen. We voorzien tevens ook in back-up voor momenten waarop er toch een tekort zou zijn. Dit gebeurt nu al door het aanbieden van noodstroomaggregaten, maar we werken hiervoor ook samen met (internationale) partners die hernieuwbare energie kunnen aanleveren. Wanneer er daarentegen een overschot aan energie is, verkopen we deze aan de beste prijs.

Het is dus belangrijk om de vraag af te stemmen op het verbruik. Hiervoor hebben we kennis nodig, meten is weten, dus we zetten nu ook al in op het verzamelen van verbruiks- en productiegegevens. Aan de hand van de verbruiksgegevens kunnen we tevens aanbevelingen formuleren om het verbruik te verminderen. Energie die u niet verbruikt kost u immers niets én u verminderd uw ecologische voetafdruk.

We investeren dus om de regio slim te laten omgaan met energie, zodat we kunnen genieten van een groenere omgeving, waar iedereen tevens ook financieel beter van wordt.

Onze visie wordt ook kort toegelicht in een filmpje, bekijk het hier.

Smart Cities

Biodiversiteit

Overheid is essentieel

Afval als grondstof

Grijs of Groen Limburg?

Visie Nuhma in beeld


Opbouw windmolen


Quinta Essentia