Limburg krijgt 11 nieuwe windmolens in 2015

Limburg Win(d)t, dochtervennootschap van Aspiravi en op haar beurt dochtervennootschap van Nuhma, bouwt dit jaar 11 nieuwe windmolens in Limburg. Dit is goed voor een investering van 30 miljoen euro. Zo dragen we ons steentje bij aan het verwezenlijken van de 2020-doelstelling. De windmolens worden op 5 verschillende locaties gebouwd.

Op dit moment staan er in Limburg 71 windmolens, daarmee doen we het als provincie niet slecht, enkel Oost-Vlaanderen moeten we met 75 stuks laten voorgaan. 35 van de 71 windturbines in onze provincie werden gerealiseerd dankzij Limburg Win(d)t en Aspiravi. Dit jaar verhogen ze dat aantal met 11 turbines. Deze zullen samen jaarlijks 22,1 MW aan hernieuwbare energie produceren, dit is equivalent aan het verbruik van 11.450 gezinnen.

  • In Maasmechelen komen er op het industrieterrein Oude Bunders twee windturbines te staan met een totaal vermogen van 4 MW.
  • Aan de Kolenhaven in Lummen worden er eveneens 2 molens gebouwd van elk 2 MW.
  • Langs het Albertkanaal in Ham werden in 2013 reeds 2 turbines opgetrokken. Dit jaar worden er 2 bijkomende windturbines geplaatst, goed voor opnieuw 4,1 MW.
  • In Genk Zuid stond al 1 turbine sinds 2012. Deze krijgt in 2015 gezelschap van 4 nieuwe molens. Samen zullen de 5 windmolens instaan voor het verbruik van 5.000 gezinnen.
  • Ten slotte wordt in Dilsen-Stokkem 1 turbine gebouwd met een vermogen van 2 MW.

Burgers participeren mee


In 2010 werd Limburg wind cvba opgericht door oa. Aspiravi, LRM, Hefboom en Nuhma. Doel was om de burgers de kans te bieden zelf te investeren in de windprojecten van Limburg Win(d)t NV bij hun in de buurt. Iedere particulier kan mee investeren. Eén aandeel kost 125 euro, per persoon kan men intekenen op maximaal 24 deelbewijzen, wat overeenstemt met 3.000 euro. Inmiddels telt de coöperatie al meer dan 5.500 coöperanten.

Op de algemene vergadering van Limburg wind cvba waren meer dan 250 aandeelhouders aanwezig, zij stemden in met de uitkering van een dividend van 4,5%.

Smart Cities

Biodiversiteit

Overheid is essentieel

Afval als grondstof

Grijs of Groen Limburg?

Visie Nuhma in beeld


Opbouw windmolen


Quinta Essentia