Elektriciteitsprijs piekt, maar niet voor Limburgse gemeenten

De voorbije weken zijn de prijzen op de elektriciteitsmarkt fors gestegen, en dit zowel op korte termijn als op lange termijn. De aanleiding hiervoor zijn kerncentrales in Frankrijk en Belgiƫ die momenteel stilliggen. De Limburgse gemeenten en steden die door Aspiravi Energy van elektriciteit worden voorzien, zullen dit vandaag echter niet merken op hun factuur.

Ernstige onregelmatigheden in Franse kerncentrales

De Franse nucleaire waakhond ASN heeft uit voorzorg een aantal kerncentrales in Frankrijk laten stilleggen. De reden hiertoe is dat er ernstige onregelmatigheden werden vastgesteld. In ons land liggen ook kerncentrales stil voor onderhoud. Hierdoor is de geproduceerde elektriciteit gevoelig gedaald, wat zorgt voor nervositeit op de markt en een stijging van de prijzen. Zoals weergegeven in onderstaande grafiek is de Belpex-prijs (spot markt) in de voorbije weken gestegen naar 120 euro/MWh.

Geen invloed op prijzen van Aspiravi Energy

In samenwerking met Anode Energie voorziet Aspiravi Energy de Limburgse steden en gemeenten van elektriciteit. Voor 2016 werd de energieprijs (gebaseerd op de energiemarkt Endex) voor de gemeenten reeds vastgelegd. De recente stijgingen van de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten hebben hier dus geen invloed op. Tevens werd voor 2017 al 75% van de energiecomponent van de elektriciteitsprijs vastgelegd en dit aan gunstige tarieven. Men verwacht zelfs dat de prijs lager zal zijn dan deze van 2016.

Dankzij de indekkingsstrategie, waarbij tijdig de elektriciteitsprijzen worden vastgelegd, zijn we minder onderhevig aan forse prijsstijgingen door plotse evoluties op de markt. Het zorgvuldig beleid zorgt ervoor dat de impact van de schommelende marktprijzen op de factuur wordt beperkt. Enkel structurele prijsevoluties die langdurig aanhouden hebben dan een effect op de factuur.

Smart Cities

Biodiversiteit

Overheid is essentieel

Afval als grondstof

Grijs of Groen Limburg?

Visie Nuhma in beeld


Opbouw windmolen


Quinta Essentia